Две от най-успешните атлетки на България в последните години - Тезджан Наимова и Даниела Йорданова, може да пропуснат олимпиадата в Лондон през 2012 г, пише спортният всекидневник "7 дни спорт". По правилника на Международния олимпийски комитет атлети, които са наказани за повече от 6 месеца за употреба на допинг след 1 юли 2008 г., нямат право да участват на игрите.


Йорданова изтърпя 2-годишно наказание за употреба на забранени вещества. Тезджан пък получи 2-годишна санкция за манипулация на допинг проба. По същото правило на МОК олимпийският шампион на 400 м Лашон Мерит ще пропусне игрите в Лондон. В списъка влизат имената на повече от 40 атлети.


От българската федерация обаче са готови да се борят с МОК: "По принцип този случай е от компетенцията на БОК, защото става въпрос за олимпийски игри. Ние обаче сме готови да се защитим. Пробата на Даниела бе от 13 юни, а наказанието й излиза през август. При Тезджан пък става въпрос за още по-сложен случай", заяви пред "7 дни спорт" президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов.


Той призна, че в централата не е пристигало писмо, че двете атлетки не могат да участват в Лондон: "И да има такъв списък, той трябва да бъде пратен на БОК. Според мен това правило не трябва да остава. В европейската федерация също имаше подобно, според което атлети, наказани за допинг, не трябва да участват на следващото европейско. Ние обаче го премахнахме и така например Ваня Стамболова участва в Барселона. А и от МОК сами казват, че всеки случай е специфичен и може да се разглежда отделно. За мен не е нормално един атлет да изтърпява две наказания за едно и също провинение."