Предвид общественото недоволство и жалбите, постъпили в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) срещу практиката на мобилните оператори за автоматично подновяване на индивидуалните договори с абонатите, регулаторът инициира среща с „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК” AД.
КРС в ролята си на медиатор между крайните потребители и операторите, сезира Комисията за защита на потребителите относно проблема. В резултат на това, автоматичното подновяване на договорите отпадна от обхвата на Общите условия на операторите и към настоящия момент се съдържа само в индивидуалните договори.
Нееднократно КРС е заявявала изричната си и категорична позиция, че клаузата не следва да се съдържа в договорите на мобилните оператори.
Въпреки, че регулаторът не притежава законови правомощия да осъществява контрол по отношение на конкретното съдържание на индивидуалните договори, Комисията, чийто приоритет е защитата на интересите на потребителите и осигуряване на качествени и конкурентни електронни съобщителни услуги, изиска от трите оператора да предприемат необходимите действия и за отпадане на автоматичното подновяване на индивидуалните договори. По този начин ще се гарантира изпълнението на Европейската директива за универсалната услуга, която изисква срокът на индивидуалните договори с клиентите да не надвишава 24 месеца, като предприятието е задължено да предложи на абонатите и възможност за сключване на договор с максимална продължителност от 12 месеца. Съгласно Европейската регулаторна рамка условията и процедурите за прекратяване на договори между предприятията и потребителите не следва да представляват възпиращ фактор пред промяната на доставчика на телекомуникационна услуга.
Именно клаузата за автоматично подновяване на индивидуалните договори възпрепятства потребителите да се възползват пълноценно от правото на избор и да пренасят своите мобилни номера.
Представителите на трите мобилни оператора дадоха принципното си съгласие да изпълнят препоръката на регулатора, като изтъкнаха необходимостта от технологично време за предприемане на необходимите мерки по премахване на спорната клауза от всички индивидуални договори на настоящите и бъдещи клиенти.