През 2010 г. потребителите в България са се оплаквали най-често от мобилните оператори и банковите услуги. Това стана ясно на пресконференция на Асоциация „Активни потребители”.
„Всеки втори журналист ни пита от какво най-много се оплакват хората. През 2008 и 2009 година най-много оплаквания от потребителите имаше за скъсани обувки и неработещи стоки. През 2010 г. обаче се появи нова тенденция – оплакванията, свързани с договори в областта на телекомуникационните услуги. Те и оплакванията от банковите услуги започнаха да вземат превес”, каза Богомил Николов, шеф на асоциацията.

Според него, оплаквания от този тип имат много по-голяма тежест, защото са свързани с дългосрочни договори и залогът е много по-голям.

Сред най-големите проблеми пред които са изправени потребителите е автоматичното подновяване на срочните договори. „По този въпрос имаме дейности от близо една година, включително с омбудсмана на България. Обърнахме се както към мобилните оператори, така и към отговорните институции. Надяваме се този въпрос да име своето решение в най-близко време”, каза Николов.
Това което искаме е информирано съгласие от страна на потребителя, а не автоматично подновяване. Никой не бяга от хубавото и е ясно, че човек, който получава добра услуга на добра цена, няма да се откаже от оператора си, допълни шефа на Асоциация „Активни потребители”.

Съществува и проблем с неравноправните клаузи в общите условия на договорите. Според асоциацията те да бъдат подлагани на периодичен мониторинг от страна на регулаторните органи, включително Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на потребителите.