В събота, 12 януари "Балкан" победи в Ботевград гостуващия "Спартак" Плевен със 72-55. По този начин не само се бетонира в четворката преди оставащите до края на първата фаза два кръга, но вече излезе на второ място във временното класиране.

Срещата започна с 20-минутно закъснение заради непроверена предварително измервателна уредба. След досадната пауза започналият като титуляр Бобан Билбия вкара три последователни коша, а "балканци" спечелиха първата част с 16-14. Тази четвъртина бе и най-оспорвана. Във втората със страхотна защита "зелените" отидоха на почивка със солиден аванс от 15 точки - 41-26 с много силна игра на цялата петица.

Веднага след паузата плевенчани стабилизираха играта си и спечелиха третата част с 20-16. Невиждана досега серия от грешки направи Иван Лилов - пет последователно сгрешени паса,  не можа да вкара нито и нито веднъж. Вместо него отлично се представи брат му Любо - и в защита, и в нападение.

Двамата с Дуейн Мортън, който показа страхотен баскетбол, продължиха да доминират и в последната четвъртина. В нея се разигра и Иван Лилов и три минути преди края старши треньорът на гостите Дарин Великов се предаде. Със смяната на лидера си Хрисимир Димитров, обезличен напълно от "зелената" защита, той хвърли кърпата и призна поражението. Резервите оформиха крайното 72-55 за "Балкан". 

За безсилието на играчите на "Спартак" ясна индикация е фактът, че 12 пъти направиха еърбол, т.е. изстреляната от тях топка към коша дори не закачи ринга. 

За МВП безспорно бе определен Дуейн Мортън, който направи дабъл-дабъл с отбелязаните от него 25 точки - 11/9 за 2 точки, 1/1  от тройката, 5/4 от фаула и 10 борби, както и един чадър.

Любомир Лилов е с 13 точки и 6 борби, Иван Лилов вкара също 13, овладя и 9 топки под двата коша. Много полезно и силно играха Радев и Болковац. След победата целият отбор посвети победата на претърпелия операция в сряда Бойко Миленков. 

 

  

Балкан - Спартак 72-55 (16-14, 25-12, 16-20, 15-9) 

 Балкан: Болковац 6, Л. Лилов 13, Ив. Лилов 13, Мортън 25, Билбия 6 (Радев 8, Наков, Янков 1, Райков, Борисов, Маринов) 

Спартак: Станков 14, Топчов 9, Дяковски 2, Димитров 7, Тодоров 7 (Софрониев 3, Йоич 3, Калань 2, Острев 12 Ангелов) 

 Рефери: Марин Механджиев, Младен Марков, Младен Субашиев