Военното министерство на Нова Зеландия публикува секретни документи, които разкриват многократни срещи с извънземни форми на живот, съобщиха световните агенции.

В обемния архив на военните от над 3 хил. листа фигурират стотици снимки, скици и чертежи на извънземни организми и летящи кораби, регистрирани във въздушното пространство на островната държава. В архива има и множество научни разработки и тези по темата, белязани с клеймо „Засекретено". Включени са и хиляди свидетелства за НЛО на униформени, цивилни летци, политически лица и обикновени хора.

Секретните документи са събирани от 50-те години на 20 век до 2009-та г. Разсекретяването и публикуването им е наложено от новоприет закон в Нова Зеландия, засягащ обществения достъп до информация.

Един от най-интересните, описани в документите случаи за среща с НЛО е този от 1981 г. в небето над гр. Гаукур. Тогава летец от гражданската авиация съобщава за ярка светлина пред него. Лъчите, които са снимани от един от пасажерите в самолета с примитивна видео камера, образуват равностранен триъгълник. Пилотът насочва аероплана към странното сияние, след което съзира встрани от него неидентифициран летящ обект.

Официалната теза на правителството на Нова Зеландия по случая е, че светлините са се появили вследствие на метеорологична аномалия. В разсекретените документи обаче Военното министерство е категорично, че въпросните светлини и летящи обекти са отражения на совалки и кораби на извънземни, дошли тук от планетата Венера.

За потулената информация свидетелства и разсекретено СРС - стенограма с тогавашния премиер на Нова Зеландия Робърт Маудун, който в десетки разговори с военните ги инструктира как да прикрият пред обществото истината за срещите им с НЛО.