Поредната сензация на световното първенство в ЮАР е факт - настоящият шампион Италия завърши 1:1 с колоритния тим на Нова Зеландия. Головете вкараха Шейн Смелц и Винченцо Якуинта от дузпа през първото полувреме.

Шейн Смелц откри резултат с гол за Нова Зеландия в 7-ата минута. Попадението падна при първата по-опасна атака пред вратата на Италия. "Кивитата" изпълниха пряк свободен удар, Фабио Канаваро направи грешка на метри пред Федерико Маркети и Смелц без колебание прати топката в мрежата.

Италианците отговориха с няколко мелета, но без точен удар към стража на Нова Зеландия Майк Пастън.

В 17-ата минута Джорджо Киелини излезе на стрелкова позиция след изпълнения на корнер, но изстрелът му от малък ъгъл излезе в тъч. Пет минути по-късно Дзамброта след индивидуален пробив отправи плътен удар към вратата, но топката профуча над горната греда.

Малко по-късно Рикардо Монтоливо повтори упражнението на Дзамброта с малко по-голям успех. Шутът му обаче срещна гредата, търкулна се зад гърба Пастън, но така и не спря в мрежата.

Стигна се до 28-ата минута, когато Даниеле де Роси бе задържан за миг от Томи Смит в наказателното поле. Действието не убегна от погледа на рефера, който отсъди дузпа с жълт картон за защитника на Нова Зеландия. Минута по-късно зад топката застана Винченцо Якуинта, който с хладнокръвен шут прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на Пастън.

Чак в 45-ата минута "адзурите" създадоха опасност пред вратата на "кивитата". Де Роси стреля силно отдалеч, но Пастън изби в ъглов удар. Последвалият корнер също създаде суматоха в наказателното поле на Нова Зеландия, но Уинстън Рийд разреши проблема с ново изчистване в корнер.

Така при резултат 1:1 дойде и последния съдийски сигнал за първата част.

Второто полувреме започна както завърши първото - с натиск на "адзурите". Ди Натале беше първият, който опита далечен шут от около 18 метра, но Пастън изби.

След 50-ата минута Италия се настани трайно в половината на Нова Зеландия. "Кивитата" от своя страна предпочитаха да задържат топката и да убиват темпото, вместо да контраатакуват.

Десетина минути по-късно Якуинта се засуети в наказателното поле и не успя да се възползва от добър извеждащ пас на Де Роси.

В 63-ата минута Иван Вичелич можеше да даде нова преднина на Нова Зеландия. Защитникът посрещна отскочила топка и с воле от 20 метра накара Маркети да изтръпне. Ударът обаче не намери целта.

Временно играта на Италия зацикли. Чак в 70-ата минута Монтоливо направи нещо смислено, отправяйки опасен диагонален шут към новозеландската врата. Марк Пастъп обаче изби.

Малко по-късно многоходова атака на "адзурите" можеше да завърши с гол, ако топката не беше изчистен точно преди Якуинта да нанесе решаващ удар.

В 79-ата минута Рийд изби почти от голлинията удар на Монтоливо с глава. Миг по-късно и Каморанези стреля, но в аут.

Малко по-късно се откри нова възможност за Нова Зеландия. Ууд в 83-ата минута преодоля елегантно Канаваро и стреля по диаганола, а топката мина само на няколко сантиметра от лявата греда на Маркети.

Логично в последните минути "кивитата" заложиха на симулации и други трикове за печелене на време. Вратарят Пастън също бе на много високо ниво и отрази и последните удари на италианците.

Така двата тима спечелиха по една точка и продължават борбата за излизане на 1/8-финал с актив от по две точки.
-----
Италия - Нова Зеландия 1:1

голмайстори: 0:1 Шейн Смелц 7 мин., 1:1 Винченцо Якуинта 29 мин. (дузпа)