Комисия назначена със заповед на кмета на общината ще приема молбите на желаещите да постъпят в Дома за възрастни хора. Тя ще определя кои от потребителите на социални услуги трябва да заплащат действителната месечна такса, след което ще прави предложение до кмета на общината. Потребителите ще се утвърждават от ОбС, решиха съветниците. Те приеха Статут за робата на специализираната институция “Дом за възрастни хора”, чиято цел е да осигури спазването на стандартите и критериите за обслужващ персонал в социалните услуги, които ще бъдат предоставени в специализираната институция, съгласно разпоредбите на чл.41, ал.5 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Припомняме, че според статута в Дома за възрастни се приемат лица, навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж, както и онези от тях, които имат процент намалена работоспособност, установена с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. Преценката дали са подходящи за този профил се прави на базата на събрания набор документи за постъпване.
Социлните услуги в дома се ползват от лица с постоянен и настоящ адрес на територията на община Ботевград. При необходимост в дома могат да бъдат приемани лица от други общини, но това ще става с решение на ОбС.
Потребители на услугите могат да бъдат лица, които не са тежко болни и със специфични потребности.
Лицата, които желаят да бъдат настанени в Дома за възрастни хора, подават следните документи: молба, копие от документ за самоличност, личен амбулаторен картон, ако има такъв, копие от решение на ЛКК, ТЕЛК, РЕЛКК, НЕЛК, ЦЕЛКК, ако имат, декларация за семейно положение, доходно и имуществено състояние, медицинско удостоверение от общопрактикуващ лекар за общо здравословно състояние, медицинска характеристика на кандидат-потребителя за ползване на социални услуги в специализираната институция, удостоверение от Службата по вписвания по постоянен адрес, удостоверение за декларирани данни от отдел „Местни данъци и такси”, две снимки, прилагат се и други документи, изискани от доставчика на социалните услуги.
Настаняването в Дома се извършва със заповед на кмета на общината или от упълномощено от него лице.
Размерът на таксите за ползване на услугите в специализираната институция е 70 на сто от доходите на лицето, но не по-малко от 180 лева. Такса в размер на действителните месечни доходи заплащат лицата, които: имат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност надхвърля 500 лева; имат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка или гледане; са прехвърляли недвижим имот и/или идеални части от него през последните пет години; са прехвърляли чрез договор за дарение собственост върху недвижим имот и/или идеални части от него през последните 5 год. таксите се внасят по бюджетна сметка на общината до 15 число на текущия месец.
Срещу определената такса лицата в дома получават: медицинска и стоматологична помощ, както и други здравни грижи, които се осъществяват след изрично съгласие от тяхна страна; качествена здравословна и питателна храна, според изискванията на Закона за здравето, Закона за храните и нормативните актове по прилагането им.
Потребителите на социални услуги се изписват: по тяхно желание, при промяна на здравословното състояние, несъответстващо на спецификата на предоставените социални услуги, при системно нарушаване на правилата за вътрешния ред, при незаплащане на дължимата такса.
Домът за възрастни хора е обезпечен с необходимите персонал за неговото функциониране. В него ще работят общо 21 човека.
“Общината не си е поставила за цел да печели от дейността на специализираната институция. Чрез нея искаме да осигурим подходяща социална среда и грижа за самотно живеещите възрастни хора на територията на Ботевград и селата”, уточни кметът Георгиев.
Съветниците гласуваха за закриване на ОП “Домашен социален патронаж”. Неговата дейност се поема от Дома за възрастни хора. Персоналът на общинското предприятие преминава към Дома в ЖК “Васил Левски”, с изключение на домакина и един социален работник.