Народното събрание прие и на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси, според които данък ще замести досегашната туристическата такса, предаде Агенция фокус.
Общинският съвет във всеки град ще определя данъка в диапазона от 0,20 ст. до 3 лв. за всяка нощувка. Дължимият данък ще се внася до 15-то число на месеца, следващ месеца, през който са извършени нощувките.
Общинските съвети трябва да определят размерите на туристическия данък за 2011 г. до 31 януари 2011 г.
Минималният размер на данъка за година трябва да бъде не по-малък от дължимия данък при 30% заетост на легловата база на дадения обект за настаняване.
Местната власт трябва да определи размерите на данъка върху недвижимите имоти за 2011 г. до 31 януари 2011 г. В случай, че в този срок не са определени нови размери, за 2011 г. се прилага размерът на данъка върху недвижимите имоти, действащ към 31 декември 2010 г. Общинските съвети определят такса за битови отпадъци до 31 януари 2011 г. Когато не е взето решение, с което се определя размерът на таксата, от всеки длъжник се събира такава в размер на абсолютната стойност от предходната година.
На сесията на Общинския съвет в понеделник се предвижда да бъдат обсъдени промените за местните данъци и такси, а вчера в Общинска администрация се проведе съвещание с ръководителите на фирми, които осъществяват ресторантьорска и хотелиерска дейност.
Бяха запознати с новите изменения в Закона за местните данъци и таксите.