Готова ли е Софийска област и ТСБ за старта на преброяването и как протече подготовката за това мащабно събитие?
Подготовката на ТСБ-Софийска област приключи и сме готови да стартираме с фактическото преброяване на населението в областта. За да гарантираме успешното изпълнение изготвихме подробен график за обучение на преброителите. 22 експерти на ТСБ-Софийска област участваха в практическото обучение на общо 1928 преброители, контрольори и резерви от 22-те общини в Областта. Обучението ще продължи и по време на самото преброяване, за да се избегнат всички възможни пропуски. Самите преброители и контрольори имат непрекъсната обратна връзка с нас чрез телефонен център, където могат да задават всички възникнали въпроси при изпълнението на задачата им. Консултациите ще протичат по всички възможни бързи канали – телефон, и-мейл. Всеки преброител и контрольор разполага за периода на преброяването със служебна сим карта за непрекъсната връзка.

А по какъв начин подготвихте самото население за предстоящото преброяване?
Медиите са нашият основен канал за връзка с хората. Обясняваме всички подробности, които са важни за населението, отговаряме на индивидуални въпроси чрез обявения и-мейл - support@nsi.bg. Същевременно още през лятото, по време на пробното преброяване, разработихме и поддържаме детйлна страница на уеб сайта на НСИ - www.nsi.bg, където има поднесена достъпна информация как ще протече преброяването стъпка по стъпка, как да се преброим он-лайн, как можем да проверим легитимността на самите преброители, каква е законовата база и т.н.. Конкретно в Софийска област са разпратени и информационни брошури по пощенските кутии на хората. Тъй като в България живеят дългосрочно и чужди граждани, за тях са осигурени преброителни карти на английски и руски език.

А какво ще стане, ако преброителят не открие хората на даден адрес или получи директно отказ?
Първо ще остави на вратата своите координати в специално отпечатана листовка за обратна връзка. Дори и да не получи обаждане, основна негова задача е пак да го потърси. Ако получи директен отказ, посетеният гражданин ще трябва да заплати законово определена глоба в размер на 120 лв. Тази сума е за един човек, а не за цялото домакинство. В  преброителната карта и има въпроси, на които гражданинът има право да не отговаря, без да търпи санкция от това.

Как могат да бъдат сигурни хората в легитимността на преброителите?
Всеки един от тях разполага с идентификационна карта с уникален номер. Той може да бъде проверен на открития телефон 070016310 по всяко време. Обратна проверка може да се направи и чрез обаждане в общинската преброителна комисия, която осъществява постоянна връзка с ТСБ-Софийска област. Важно е да се знаят два основни момента. Първо - преброителите могат да посещават домовете само в периода от 10 февруари до 28 февруари. От 1-ви февруари до 9-ти включително ще протече само електронното преброяване, т.е. ако в този период някой се представи като преброител, той със сигурност е недействителен. Второ -  от 10-ти февруари преброителите имат законно право да посещават домовете от 8.00 до 20.00 ч. всеки ден. По-ранно или съответно по-късно посещение също трябва да се постави под съмнение.

Има ли достатъчен капацитет системата за електронно преброяване да поеме голям брой хора, които избират да се преброят сами он-лайн?
Да. Тестовете на системата гарантират, че 400 000 души в секунда могат да подадат он-лайн преброителните си карти. Това е голямо предизвикателство, защото за първи път в България ще се проведе електронно преброяване. Тази година протича едновременно преброяване на населението във всички страни от Европейския съюз и само в седем от тях ще има възможност за ползване на елетронна система. От България ще тръгне преброяването на населението на всички страни от ЕС.   
Голямото предимство на електронното преброяване е, че отнема не повече от 15 минути за попълване и то в удобно за всеки отделен човек време. По предварителни проучвания очакваме около 20 % от населението да избере интернет като начин на подаване на информация. Това са предимно млади хора, които вече са свикнали да ползват интернет за много битови услуги.

Хората все пак се притесняват, че е възможно преброителите да злоупотребят с личните им данни. Какви превантивни мерки са взети по този въпрос?
При подписването на договорите, преброителите подписват и клетвена декларация за спазване на пълна конфиденциалност при работата с лични данни. Самите попълнени анкети ще бъдат унищожени, веднага щом данните от преброяването бъдат обработени и обобщени. Преди да встъпят в договорни отношения с НСИ, тези хора минават и през проверка от МВР. Така всяко съмнение за досието на преброителя е изчистено. Въпреки взетите предварителни мерки работата на преброителите ще бъде следена от контрольори, които основно ще отговарят за техните действия, поведение и как се справят технологично с попълването на преброителните карти. В случай че има установено нарушение или данни за несправяне, е осигурен допълнителен резерв от преброители, които са в готовност да продължат работата във всеки един момент.  

Кога се очаква да приключи обработката на данните и оповестяването на резултатите?
Първите данни от преброяването ще станат известни в края на месец март.