Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври., съобщиха от Националния статистически институт. То ще се проведе електронно и с преброители, които ще посетят хората на адрес.

"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт.


Тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.
При отказ от гражданин  да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.


Преброяването на населението трябваше да се проведе в началото на годината, но заради пандемията бе отложено за есента. Още тогава обаче община Ботевград бе готова със списък от желаещи да бъдат преброители. Тепърва ще стане ясно дали тези списъци ще се актуализарит.