Във въздуха над Перник тази сутрин са измерени 787мкг/м3 серен диоксид при норма 500 мг/м3.

Гражданите са предупредени да не излизат, защото при хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания може да се стигне до дихателна недостатъчност. Затова на хората се препоръчва да не напускат жилищните или работните помещения, като затворят плътно прозорците на стаите и да се избягва физическа дейност на открито.

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система - лигавицата на носа, посочиха експерти, цитирани от mirogled.com.

Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система.

След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа, обясниха специалистите.

Замърсяването на въздуха се дължи предимно на използването на твърдо гориво от домакинствата, както и на пети парогенератор на „Топлофикация" Перник.