Днес в областната управа се проведе пресконференция, на която областният управител на Софийска област Красимир Живков откри кампанията по електронното преброяване на населението и жилищния фонд. В пресконференцията взеха участие председателят на Областната преброителна комисия, заместник областният управител Росица Иванова, Главният секретар на Областта Мая Цанова, директорът на ТСБ – София, Таня Тошева и директорът на ТЗ ГРАО София-област, Наташа Христова, представители на Областната администрация и регионалните медии.
Областният управител призова всички служители от Областната администрация на Софийска област, на териториалните държавни и общински администрации да се преброят по електронен път, като така допринесат за успешния старт на първото в историята на страната преброяване по Интернет. Той подчерта и факта, че с електронното преброяване се спестява значителен финансов и природен ресурс на държавата.
Таня Тошева информира присъстващите относно подготовката на преброяването в Софийска област и подчерта, че всички събрани данни ще се използват само за статистически цели.
Председателят на Областната преброителна комисия Росица Иванова даде личен пример като се преброи, попълвайки електронна карта на сайта на НСИ. След 10 февруари 2011 г. НСИ и ТСБ ще предоставят данни за броя лица, които са се преброили чрез Интернет, а по време на цялата кампания ще информират редовно гражданите и медиите за хода на преброителната кампания.