Балкан победи гостуващия Рилски спортист с 14 точки разлика - 84-70, в днешния първи мач от 17 кръг на НБЛ,  и разби на пух и прах предварителните прогнози.  И то съвсем категорично - в края на мача разликата дори можеше да мине двайсетте точки. В отсъствието на Бозов и Станимир Маринов зелено-белите играха страхотно и показаха правилността на стратегията на клуба пред тази на съперника, която от своя страна  претърпя пълен крах. В този мач се видя, че високите бюджети съвсем не са достатъчни за успех, трябват и немалко други неща.
В първите две части (17-20, 20-18) срещата бе изключително оспорвана, с честа смяна на водачеството, но без някой от двата тима да се откъсне с повече от 5 точки. Любопитното бе, че още не изминала и втората минута, Балкан вече бе направил 4 нарушения. Зелено-белите подготвиха разгрома си в третата четвъртина. Със страхотна игра в защита и точна стрелба в те я спечелиха с 24-12. Опитите на Рилски спортист да стигне до обрат в последните 10 минути се оказаха несъстоятелни, в 34-та минута авансът на домакините стигна 18 точки при 70-52, до края на мача самоковци успяха да свалят само четири.


Невероятен мач изигра дошлият от Черноморец Цвети Иванов. Той стана топреализатор с 20 точки и заедно с Георги Давидов, който отбеляза 17 и правеше каквото поиска с по-високите от него трима центрове на Самоков, имат най-висок коефициент на полезно действие. Много силно се представиха и останалите баскетболисти на Балкан.  Емил Бинев завърши с 12 точки, както и Любо Лилов със същия актив, който игра сравнително добре в защита и срещу брат си Иван. Приятно изненада с включването си и Крум Дойчинов, вкарал 11 точки и овладял 8 борби, както и Дуейн Мортън , отбелязал 7, повечето от които в решителните моменти.

За Рилски спортист отново Иван Лилов бе най-резултатен с 21 точки, но през второто полувреме вкара само 4. Със 17 е Груев, повечето от които в последната част, когато за 5 фаула напусна Филипов, а Борисов бе с 4. Мийович добави 14, взе и 11 борби, но на няколко пъти пропусна сам под коша.

След мача Петър Клечков не пожела да разкрие секрета на пълния обрат през второто полувреме, не спести похвали към своите играчи, както и към невероятната публика. Наставникът на гостите Александър Тодоров, както винаги в такива случаи, не потърси вината у себе си, а я прехвърли на играчите, които уж се били уплашили от публиката

 

снимки - Цветелин Кръстев