Христо Ристосков е един от емблематичните български рефери през последните години. Той се осмели да разкрие корупционната схема, според която се уреждат наши съдии за мачове в Европа. Арбитърът от Сандански направи тайни записи на свои разговори с бившия шеф на Съдийската комисия Борислав Александров и Иван Леков, също бивш рефер, които му искат пари, за да го лансират като международник.

Ристосков преживя какво ли не в България. Той на два пъти свали джакпота от тотото, като така забогатя с няколко милиона. Веднъж обаче той беше зверски пребит. В крайна сметка на него му писна от родната действителност и замина да живее в Австрия. Там той продължава да бъде рефер, но в ниските дивизии. Sportal.bg успя да се свърже с Ристосков за интервю.


- Промени ли се нещо в българския футбол след вашите изказванията, с които обвинихте БФС за уговаряне на срещи?
- Нищо не може да се промени.

- Кои са хората, които влачат нашия футбол надолу?
- Това са хората от бившето обкръжение на Българската комунистическа партия.

- Кои клубове дърпат българския футбол надолу?
- Не знам кои точно са тези отбори. Вие направете анализ - вие сте журналисти. Ние нямаме нито един стадион, който да е направен като хората. От 4-5 години не сме продали един трансфер в нормален клуб. Един футболист имаме, който е на супер голямо ниво - Димитър Бербатов. Но така наречените "Четвърти в света", които управляват футбола са пълни некадърници. Чудеха се как да го изгонят от националния  отбор. Няма какво повече да говорим.

- Можете ли да назовете конкретен уговорен мач?
- Това не мога да го направя, защото не съм участвал в такива далавери. Затова УЕФА има полиции, прокуратури - те да си разследват. Aз мисля, че нелегалният хазарт е държавна политика и нещата ще продължават да са по този начин.

- А как става уговарянето на даден мач?
- Играе отбор "А" срещу отбор "Б". И има лице "Х", което трябва да заложи 1 млн. долара за "над 2.5 гола" при коефицент 4.00, за да спечели 4 млн. долара. Kaто всеки  бизнесмен той трябва да си направи сметка, че трябва да даде 1 млн. за рушвети, за да му останат 2 млн. чисти. Ако ти си лицето "Х", на кого ще се обадиш?

- На защитниците или вратаря, може и на съдията? 
- Ааа, здравей. И до какво стигаме - не само съдиите могат да манипулират мачове. И какво следва оттук нататък? Че когато един мач се манипулира, всички са в кюпа. Защото когато един мач се манипулира, някой трябва да плати на футболния съюз, за да бъде назначен този съдия. Няма какво повече да говорим.

- Как може да се подобри БГ футболът?
- Не виждам как това ще стане в близките години, защото няма никакви условия за подрастващите. Никой не мисли за тях. Тези, които имат качества, още на 18-19 години почват да ходят по дискотеки и чалгаджийки. Като сегашните ни национали, които тичат по разни момичета, как да ги кажа, които ми приличат на клечки за зъби. И да се снимат в някой вестник - това им е целта в живота. Излишно е да го коментираме. Ако аз съм президент на БФС, след този двубой ще ги изгоня половината футболисти. Мениджърските интереси диктуват едно или друго и така всичко ще си продължава в тоя ред. И понеже те сега са окупирали властта и тя не се дава лесно, не мисля, че ще има промяна. Не мисля, че и нашите клубове искат да направят нещо. Защото хората в България са свикнали да крадат, не да работят. 

Искам специално да поздравя Боби Михайлов за рожденния му ден днес. Да му пожелая здраве и щастие както на него, така и на неговото семейство. Да взима все така хубава заплата в БФС, без да работи. И още дълго години като Цола Драгойчева да е шеф на футболния съюз в България. Като неговата бивша съпартийка да е до 88-годишна възраст шеф и все така да води футбола ни към светло бъдеще.

Иван Райков, sportal.bg