Този транспорт е остарял. Хората са прави да настояват за най-бърз начин за придвижване, но в момента се изгражда нова по-ефективна транспортна схема на столицата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

На въпрос защо се премахват маршрутните таксита в София и се предвижда такива да останат само като вътрешен превоз в кварталите, Фандъкова посочи, че този пазар все повече се стеснява и самите компании започват да ги спират от движение.

Според нея маршрутните такси са най-рисковият фактор за движението на автомобилите в София.

В момента се подготвя схема, която да бъде съобразена с наличния транспорт. Предвижда се откриване на нова автобусна линия от НБУ до метростанция „Вардар", а също и нова трамвайна линия, която минава през Красна поляна.

„Няма да направим така, че до днес да е имало начин за придвижване, а след това да няма", категорична е Фандъкова.

На въпрос какво става с идеята за благоустрояване на Женския пазар кметът каза, че в момента се изготвят идейните проекти и през март те трябва да са готови и да започне изграждането.

За това дали ще се променят правилата за кандидатстване в детските ясли и дали софтуерът на яслите ще бъде свързан с този на детските градини, софийският градоначалник изтъкна, че в момента се работи по въпроса и също така се доуточняват критериите за кандидатстване. Фандъкова посочи, че тази година ще бъдат открити 6 нови детски градини, увеличава се също броят на групите и местата.