Intel Corporation обяви технологията Thunderbolt. Това е нова, високоскоростна свързваща технология за PC, която обединява високоскоростен трансфер на данни и high-definition (HD) display на един кабел. Технологията Thunderbolt е със скорост от 10 Gbps, може да трансферира цял HD филм за по-малко от 30 секунди. Тя излиза на пазара с подкрепата на Apple и е на разположение първо в новата линия лаптопи на Apple, MacBook Pro.

Визията за технологията Thunderbolt (преди наричана "Light Peak") е да трансферира медийни файлове по-бързо и да опрости връзката между устройствата. За целта се използват два протокола - PCI Express за трансфер на данни и DispalyPort за дисплеи. PCI Express се свързва с почти всякакъв тип устройства, а DisplayPort може достига резолюция по-висока от 1080p и има до осем канала аудио. Всички устройства с технология Thunderbolt споделят общ конектор и позволяват просто верижно свързване на устройствата едно за друго.

При скорост 10 Gbps, големите медиа файлове се трансферират по-бързо, така че се изчаква по-кратко за преглед и редакция на видеото. Записът и възстановяването на данни става също се ускорява и се чака по-малко за архивиране на съдържанието.

"Работата с HD медиа е едно от най-трудните неща, които хората могат да правят със своите компютри", казва Мули Идън, генерален директор на PC Client Group, Intel. "Чрез технологията Thunderbolt, Intel осигури иновативна технология в помощ на професионалистите и потребителите, за да могат да работят по-бързо и по-лесно със своите нарастващи колекции от медиа съдържание, от музика до HD филми. Ние започнахме с визията за опростен, по-бърз трансфер на съдържание межди компютри и устройства, и я превърнахме в реалност."