В Мадагаскар откриха нов вид гигантска палма. Тя има необичайно дълъг жизнен цикъл, който приключва с бурен цъфтеж и гибелта на дървото, съобщи Кралската ботаническа градина в Кю в свое прессъобщение.

Палмата била открита случайно от французина Ксавие Мец, собственик на орехова плантация в Мадагаскар и неговото семейство. Огромната палма, обсипана с цветове, привлякла вниманието им, защото не приличала на никое друго дърво.

С изследването на палмата се заели учени от британската Кралска ботаническа градина в Кю. Оказало се, че дървото не само че е от нов вид, но е и от нов род. Растението било наречено Tahina spectabilis в чест на Анна-Тахина Мец, дъщеря на първооткривателя му (tahina на местния език означава благословена).

Родът се отнася към семейството Chuniophoeniceae. Стволът на палмата достига 18 метра височина, а огромните й листа са с диаметър пет метра. Дървото има "самоубийствен" жизнен цикъл - цъфти веднъж в живота си, след което загива. Самият връх на ствола започва да цъфти и в горната част на палмата се появява цяла пирамида от стотици малки цветове. Всеки от тези цветове може да бъде опрашен и да даде плод.

Това обаче много бързо изтощава запасите от хранителни вещества и палмата загива. Учените се удивяват от факта, че огромните палми /досега са открити под сто дървета/ досега не са привлекли вниманието на местните жители. Очевидно нейният цъфтеж никога никой не е виждал, което означава, че жизненият й цикъл е необичайно дълъг. В прессъобщението се посочва, че откритата от семейство Мец палма е толкова голяма, че може да се види дори на Google Earth.