Унгарски учени разработиха компютърна програма, която превежда кучешкият лай. Специалната програма анализира повече от 6 000 лая от 14 унгарски овчарски кучета в различни ситуации.

След серията тестове било установено, че компютърът може да разпознае дали кучето е гладно, само, лае по непознат, играе му се или просто разиграва сценарии. Кучешкият лай се записва на касета и след това се качва на компютър, където чрез софтуер се анализират разликите. В 46% от случаите се разпознават правилно различни ситуации. Въпреки че процентът на успешност не е толкова голям, той е много по-добър от този на човешкото разпознаване.  

Най-точен компютърът е бил при разпознаването на кучешкият лай "непознат" и "бой", а най-неточен при "игра". Според известно списание кучетата имат различен лай според тяхното емоционално състояние. Изследователите са направили и друг тест, който пък според лая е разпознал различни кучета. Процентът на успешност при него е 52, което отново е много над този на разпознаване при хората. Това означава, че наистина има различен кучешки лай, въпреки че хората не го забелязват.

За в бъдеще се планира сравнение между различни породи, за да се види какво общо имат между тях.