Наскоро американската консултантска компания, която официално обслужва Конгреса на САЩ, направи футурологична прогноза, благодарение на която можем да разберем какво очаква човечеството през 30-те години на ХХІ в.

Мнозина биха реагирали пренебрежително или с недоверие, но първата прогноза, направена през 1961 г. - преди 30 години, се е сбъднала почти на 90-процента. Докладът съдържа 214 точки. Ето някои от тях.

В основата на техническия прогрес ще бъде всеобщата компютризация. Миниатюрните компютри ще разпознават човешката реч и почерк, ще се превърнат в подобие на личен секретар, изпълняващ множество функции.

Компютрите също така ще управляват автомобилите и потребността от шофьори ще отпадне. Силно ще се развие роботизацията. Домакинската работа, прането, готвенето - всичко това ще бъде поверено на роботите, които хората ще възприемат като домашни животни

Времето на нефта и въглищата ще завърши. Ще се използват само ядрената, слънчевата и вятърната енергия. Хората ще пътешестват на дълги разстояния със скорост 2500 км/ч. Полетът над Атлантика между САЩ и Европа ще отнема едва два часа и половина. Влаковете на магнитна възглавница ще заменят сегашните локомотиви и ще бъдат много по-бързи.

На Луната ще се засели първата колония, която ще се занимава с добива на полезни изкопаеми. С помощта на генното инженерство ще бъдат отгледани фантастични растения и животни. Доматите, които тежат няколко килограма, или пилетата с размерите на овчарка няма да учудват никого. С помощта на генетиците и по желание на родителите предварително ще се подбират полът, теглото, цветът на косите на децата. Температурата на Земята ще се повиши с 2-2,5 градуса. Южната част на Канада ще бъде със субтропичен климат, а южните американски щати ще се превърнат в пустиня. Близо 15 процента от територията на държавите на Югоизточна Азия, Япония и Великобритания ще бъдат наводнени.

Помощта за развиващите се страни ще бъде спряна. Под предлог че се осъществява грижа за екологията, териториите им ще бъдат обявени за световни резервати и над тях ще бъде въведено външно управление.

В промишлеността и селското стопанство ще бъдат заети примерно 10 на сто от работещите. 60% ще се подвизават на попрището на информатиката и обслужването. Останалите 30% ще бъдат безработни. За хората, които не се вписват в рамките на обществото (клошари, алкохолици, наркомани, психично болни и т.н.) ще бъдат създадени специални резервати

Ръстът на престъпността ще накара правителствата да затегнат наказателното законодателство и да въведат доживотен затвор и смъртна присъда за доста по-леки престъпления, отколкото сега. Самоубийството ще бъде социално приемливо, а дълголетието ще се възприема като краен егоизъм.

Съотношението на мъжете и жените ще бъде 40:60, което ще доведе до промяна в ролите на половете. Мъжете ще станат обект на сексуално преследване. Средният ръст на мъжете ще бъде 185-190 см, а на жените 175-180 см. На около 50-годишна възраст 60% от мъжете ще бъдат плешиви, а жените без коси ще бъдат 20 процента, но за сметка на това присаждането на коса ще стане нещо напълно нормално. Заради прекомерното нарастване на населението на планетата ще бъде въведено ограничението за не повече от две деца на семейство. Ще бъдат открити лекарства против болести, които в момента са нелечими, такива като рак, СПИН, диабет и т.н. Но за съжаление ще се появят други, които ще бъдат не по-малко страшни. Почти 80% от хората ще вземат стимулиращи препарати преди полов акт.

Вратовръзката окончателно ще изчезне като елемент на облеклото - прогнозата засяга дори тази тема. Перспективите, които очертават американските футуролози, не са особено розови. Всички, които се съмняват по някакъв начин в прогнозата, могат спокойно да се обърнат към вече оставащата в миналото практика да изрежат този текст, да го запазят, а след години просто да проверят какво от всичко това се е сбъднало.