Събка Тодорова от Луковит даде показания пред съда по делото за източването на Държавния резерв, по което подсъдими са Мирчо Петков-Мирчо Циганина, бившите директори на резерва Станислав Тупаров и Васил Цуканов, както и още шестима души. Те отговарят по обвинение на прокуратурата, че с изнасянето на няколко хиляди тона зърно, са допуснали държавата да бъде ощетена с над 20 млн. лв.
На заседанието вчера в Софийския градски съд Тодорова обясни пред съда, че през 2004 година мъж на име Ивайло й предложил пари, ако даде данните от личната си карта. Тогава тя имала нужда от средства, защото детето й било болно, а и трябвало да купи памперси и храна. По думите й срещу 100-200 лв. тя се съгласила да даде личната си карта, но не знаела, че данните са били нужни за откриването на фирма на нейно име. Това Тодорова разбрала по-късно, когато била в дирекцията по социални грижи в община Луковит. Тогава служителите й обяснили, че така тя автоматично излиза от списъка със социално слаби. Тодорова си припомни, че с въпросния Ивайло са ходили в Плевен при нотариус, където тя е подписала документ, за който не знае нищо. Тя не успяла да го прочете, но и не питала какъв е този документ.
По-късно от вестниците разбрала, че откритата на нейно име фирма ЕТ „Събка Тодорова", била свързана с аферата за Държавния резерв. След като попитала Ивайло за какво става въпрос, той й отговорил, че се вдига скандал, защото предстоят избори. Фирмата е един от 34-те външни съхранители на зърно, които са подписали договор за това с Държавния резерв.
По време на разпита на Тодорова в залата беше нейният съпруг – Камен Владимиров, който отговаряше на отправените към съпругата му въпроси, без да има право на това. След като това се случи няколко пъти, председателят на съдебния състав – съдия Владимир Астарджиев разпореди Владимиров да бъде изведен от залата. В протокола от заседанието беше записано, че съдът не разпорежда глоба за мъжа, каквото право има, заради социалното положение и материалните затруднения, които има семейството от ромски произход.
В края на разпита Тодорова каза пред съда, че живее в общинско жилище и иска да си купи къща. Съдия Астарджиев попита защо това го казва в съда, на което свидетелката отговори, че за това я е насочил кметът на Луковит.