18-те павилиона, разположени на ул. “Акад. Стоян Романски” са незаконни – постанови Софийски окръжен съд. Решението на съда е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по жалба на фирма “Малтехагро” срещу заповед №56 на кмета на общината от 1 юли 2005 год., с която е одобрен проект за изменение на плана на регулация в кв.67. С тази заповед е преотреден поземлен имот за административна и търговска дейност. На част от него са собственици фирма “Малтехагро”, кооперация “Единство” и държавата. Именно от позицията на накърненост на собствеността фирмата предявява иск срещу общината, вследствие на което е установено, че всъщност всички бели павилиони са незаконно поставени.

Съдебно-техническа експертиза установява, че се променя уличната регулация /става въпрос за ул. “Акад. Стоян Романски” от площад “Незнаен войн” надолу/, като се разширява едностранно с цел да се наместят временни обекти.

Въпреки даденото от общинския съвет съгласие за изработване на схема за преместваемите търговски обекти, такава не е одобрена съгласно ЗУТ, от което следва, че павилионите са незаконни. Направеното изменение не е съгласувано и с областния управител като основен собственик на терена с акт за държавна собственост.

Павилионите са разположени върху площ, представляваща по скица “тротоар”. За обслужване на павилионите се взема и допълнителна площ за тротоар от урегулиран поземлен имот на “Малтехагро”. В случая се изменя регулационния план, за да се създаде статут на незаконно монтирани павилиони, което се счита за нарушение на Закона за устройство на територията.

Освен това павилионите са определени като временни обекти, а всъщност са бетонирани и монтирани като стационарни.

Решението на ОбС за разполагане на 18-те преместваеми обекти е от 2004 год. След това бе взето друго решение за отдаването им под наем чрез търгове. Търговците платиха тогава по 5000 на павилион. Оттогава те плащат ежемесечен наем на общината в размер на 50 лв., който се актуализира съобразно инфлацията и в момента е около 70 лв.