ПРОТОКОЛ No 13

От проведено редовно заседание на Етичната комисия при Българската федерация по баскетбол на 15.03.2011 г. от 16.00 ч.

Участват:

Иван Евстатиев, Диана Брайнова, Людмил Нейков, Станко Стоянов и Артеник Арабаджан

Дневен ред:

1. На основание чл. 7 от Правилника за дейността, комисията се самосезира за изявленията в сайта sportal.bg на г-н Дечо Коешинов, старши-треньор на представителния отбор на БК „Черноморец” след срещата „Рилски спортист” – „Черноморец” на 11.03.2011 г. :

Лицето на отбора ще бъде съвсем друго, ако вземем една важна победа, но за това не стига само добра игра, а и нормално съдийство. Но истината е, че нас просто никой не ни ебава за нищо в съдийското съсловие”.

2. Използване на мръсни /цинични/, просташки скандирания от организираните привърженици на БК „Левски” по време на срещите „Левски” – „Ямбол” на 12.03.2011 г. и „Лукойл Академик” - „Левски” на 14.03.2011 г.:

„Ако викате, ще ви шибаме” и „ Селяни – умрете”, отправени към организираните привърженици на „Ямбол” и „Лукойл Академик”.

Решения:

1. След запознаване с текста на изявлението, комисията счита, че е допуснато нарушаване на чл. 3, т. 2, ал. 4 от Кодекса за етично поведение, поради което на основание чл. 13 от Правилника за дейността на комисията, наказва г-н Дечо Коешинов с „обръщане на внимание”.

2. Оценявайки острата нужда от недопускане на насилие и/или ползването на мръсен /циничен/, просташки, сексистки или расистки скандирания от привържениците на БК по време на официални срещи от спортния календар на БФ Баскетбол, комисията счита, че от организираните привърженици на БК „Левски” се допуска грубо нарушаване на чл. 2, ал. 2, т. 4 и чл. 5, т. 3 от Кодекса за етично поведение, поради което, на основание чл. 13 и във връзка с чл. 7, ал. 1 от Правилника, наказва БК „Левски” с предупреждение /официално деклариране на предупреждение за по-строго наказание при следващо нарушение/.

3. Предлага на ръководството на БФ Баскетбол да организира и проведе среща с участието на Дисциплинарната комисия, Съдийската комисия и Етичната комисия, на която да се обсъди възможността и средствата за недопускане на скандирания с обидни, мръсни /цинични/, просташки обиди и/или заплахи към длъжностните лица, състезателите или организираните привърженици на противниковия отбор.