Ръководството на ОУ „Васил Левски” иска съдействие от ромските представители в Общинския съвет.

Ръководството на ОУ „Васил Левски” за пореден път ще напомни за проблема с интеграцията на ромските деца, за който няма решение от години. В момента в училището се обучават около 546 ученици. 46 на сто от тях са от ромски произход. На практика те не могат да бъдат интегрирани в рамките на учебното заведение, тъй като броят им е доста голям. Това е основната причина в ОУ „Васил Левски” да се сформират изцяло ромски паралелки, което от своя страна е в противоречие със Стратегията на МОН за интеграция на ромските деца. В тези паралелки не е възможно да се осигури необходимото качество на учебния процес. Дисциплината е лоша.  Много от децата не посещават училище, за което родителите им са дали писмено съгласие.

Всички тези проблеми ръковдството на ОУ „Васил Левски” ще постави пред общинските съветници Васко Михайлов и Николай Ангелов от партия „Евророма”, както и пред Петър Николов от Коалиция „Бъдеще за Ботевградска община”. Това ще стане в понедленик в Клуба на ромите. На срещата ще присъстват и общински служители от отдела „Интеграция на етносите”.

Директорът на ОУ "Васил Левски" Петко Маринов ще настоява пред съветниците проблемът с интеграцията на ромските деца да бъде отнесен до Комисията по образование в Народното събрание.