2011-та ще се утвърди като година на процесорите с интегрирано графично ядро, прогнозира анализаторската компания IHS iSuppli. Делът на подобни чипове ще достигне рекордни стойности.

Експертите предлагат абревиатурата GEM (от Graphics-Enabled Microprocessor) за процесорите с вградена графика. В ноутбук сегмента се очаква дълът им през тази година да възлезе на 50%, а при настолните РС - на 45%. За сравнение, през миналата година само 39% от ноутбуците използваха процесори с интегрирана графика.

IHS iSuppli очаква световният обем на доставките на мобилни компютри тази година да превиши 230 милиона броя, а половината от тях - 115 милиона да бъдат с GEM процесори.

При настолните системи делът на GEM през миналата година е бил 36%. Повишеното търсене, свързано с цикъла на обновяване в корпоративния сегмент, ще доведе до продажбата на 63 милиона РС с графично ядро, интегрирано в централния процесор.

Къч 2014 година делът на ноутбуците с GEM ще нарасне до 83%, а на настолните компютри с подобни процесори - до 76%. Самостоятелните графични решения ще запазят присъствие само във високопроизводителния сегмент, в частност в компютрите за игри, прогнозира IHS iSuppli.