Тази вечер баскетболният отбор на Балкан победи като домакин Евроинс Черно море със 75-72 (20-22, 15-19, 20-20, 20-9) в мач от 21 кръг на НБЛ. Това бе последната среща от третото завъртане на размененото гостуване и първа за Балкан под ръководството на новия старши треньор Николай Пеев.

Гостите започнаха по-добре мача - в 6-та минута водеха със 17-11, в 17-та с 35-29, като тази разлика в тяхна полза се запази и в края на първото полувреме - 41-35. В тези първи двайсет минути балканци играха неузнаваемо. Така започнаха и третата четвъртина, като шест минути след началото й направиха изоставането си двуцифрено - 44-54. След това зелено-белите стопиха 4 точки, частта завърши 20-20, но авансът от 6 точки на "моряците" остана след 30 минути игра.

Домакините направиха пълен обрат именно в решителните последни десет минути. С подобрена игра в защита, която сменяха от зонова в лична, принудиха своите съперници да грешат по-често. Успяха да изравнят  обаче чак когато до края на срещата оставаха 2:41 мин 72-72. След няколко разменени безплодни атаки домакините поведоха с кош на Филипов, направиха по-малко грешки и успяха да измъкнат победата, подпечатана от един наказателен удар на Станимир Маринов 5.5 секунди преди сирената.

Въпреки успеха играта на Балкан съвсем не впечатли привържениците на отбора. Феновете се зарадваха главно на духа, с който играчите успяха да направят пълен обрат. Балканци направиха 18 грешки срещу 16 на съперника, но при борбите и асистенциите са с 4 повече, а при стрелбата за 2 точки бяха по-добри с цели 15 процента - 44-23 срещу 46-17 на Черно море. Варненци бяха по-точни от тройката - отбелязаха 10 от 25 опита срещу 5 тройки от 21 на Балкан.

Цели 13 пъти в този мач бе променяно водачеството в резултата, 7 пъти се стигна до равенство. Накрая като че ли по-големият опит на домакините се оказа решаващ.

Крум Дойчинов бе най-резултатен за Балкан с 18 точки. С една по-малко - 17, е Любомир Лилов, има и 7 борби, но направи и най-много грешки - 5. Георги Давидов отбеляза 11 точки, с 9 е Димитър Филипов, с по 8 -  Станимир Маринов и вдигнатият за мача Дуейн Мортън, който сграбчи цели 10 борби под двата коша. Заради заболяване от гнойна ангина не взе участие Емил Бинев, а досегашният старши треньор Петър Клечков изгледа мача от първия ред в зала Балкан.

Домакините не можаха да се справят с плеймейкъра на гостите Пламен Алексиев, който отбеляза 20 точки. Отлично игра и Симеон Илиев, който завърши със 17 и направи най-запомнящото се изпълнение в мача - мощна забивка при висока скорост. Капитанът Янев е с 12 точки, Желев има 9.

Изненадата в този кръг дойде от Плевен, където Левски - без Лодърдейл и Харпър, затуби от Спартак с 89-74. В Ямбол домакините от Тунджа победиха трудно Черноморец със 71-67, като все още не е ясно дали съдиите са позволили на гостите от Бургас да играят  твърдо.

 

Снимки - Цветелин Кръстев.