Ето, че изпратихме с довиждане и 21 кръг в НБЛ при мъжете. В първия ден на пролетта момчетата така се вдъхновиха, че нямаше мач без интрига, без красиви изпълнения, напрежение и обрати. В центъра на събитията, разбира се, бе дербито между първия и втория в класирането в Правец, но Лукойл Академик пак се оказа с малко повече от Левски. В Ямбол домакините получиха звучен шамар от набиращия скорост локомотив на Берое, където Георги Младенов е машинист без грешка. Балкан подчини Черно море, без контузения Асен Великов, Рилски се справи с изненадваща лекота със Спартак, макар и без Христо Захариев в Плевен, а Черноморец не позволи сензация срещу младежите. 


 


1. Боян Попович (Лукойл Академик)


В Лукойл Академик уцелиха в десетката с привличането на сърбина. До момента Попович напълно оправдава репутацията си на гард от най-висока европейска класа. Направи го срещу най-големия съперник на студентите - Левски. Първо във финала за Купата на България във Варна на 1 март, а в сряда го потвърди в дербито срещу сините в Правец. Малшансът на Попович да остане без отбор до Коледа, е супершанс за българския шампион да вкара мозък в организацията на играта си в атака. Попович съсипа Левски с 18 точки. Той се появи като резерва, заради контузията в слабините, която лекува в последните седмици. Гардът бе 2/2 (100%) на пробив, 3/5 (60%) от тройката, 5/7 (71%) при заставането си на линията за изпълнение на наказателни удари. Тройките на Попович паднаха точно, когато Лукойл бе тръгнал да се дави. Да не говорим, че той умело контролираше темпото, знаеше кога трябва да пробие и да отклони топката към свободен съотборник, кога да стреля сам, кога да бърза и кога да разиграе търпеливо до последните секунди. За 28 минути Боян заслужи 20 пункта коефициент на полезно действие. Накратко: гросмайстор на върха. 


 


2. Реджи Холмс (Берое)


Казвали сме го, но ще повторим. В случай, че все още има някой, който не е разбрал. Привличането на Георги Младенов начело на Берое е 90% от успеха на този отбор до момента, въпреки не до там лицеприятни ситуации, с които треньорът и играчите му се справят. Ударът на Младенов са двамата американски гардове Уил Уолкър и Реджи Холмс. Обикновено съперниковите отбори спират единия, но за другия нямат решение. Рядко и Уолкър, и Холмс са неутрализирани. Ямбол се плъзна също по тази ос. Човекът, който спусна гилотината над изключително разколебаните баскетболисти на Иван Чолаков този сезон в сряда в зала "Диана", бе Реджиналд Холмс. Гардът наниза на ямболии 25 точки - 10/18 (56%) от игра, 2/4 (50%) от тройката, 3/6 (100%) от линията за наказателни удари. Холмс прибави и 6 борби срещу името си в статистиката. За 32 минути той събра 18 пункта КПД.


 


3. Анджело Калояро (Рилски спортист)


Още една "перла" в короната на Рилски спортист и категорично попадение в селекцията на Самоков. Калояро прибави допълнителна стръв в играта на Рилецо, както и още 203 см борба. Най-добрият му мач бе именно срещу Спартак Плевен в сряда, който му донесе и заслужено място в петицата на този кръг. Американецът се справи прекрасно в отсъствието на контузения Христо Захариев и допринесе с 21 точки за важния успех като гост на отбора на Росен Барчовски. Крилото от Сан Хосе, Калифорния бе 9/15 (60%) в опитите от игра, 1/3 (33%) от тройката, 2/2 (100%) от наказателната линия. Стигна до страхотен дабъл-дабъл с 13 борби, а беше близо и до трипъл-дабъл, защото подаде 7 асистенции. Оправда всяка минута от общо 35 срещу Спартак и показа 35 пункта КПД.


 


4. Атила Сантош (Балкан)


Бразилецът даде разликата в мача срещу Черно море. Срещу бившия си отбор в България, центърът направи и невъзможното, за да измъкне от дупката, в която бе попаднал Ботевград. Направи го по най-добрия начин: 22 точки и 10 борби и пореден дабъл-дабъл за Атила от началото на сезона в НБЛ. 208-сантиметровата газела на Александър Тодоров пропусна само веднъж в атаката си под коша - 9/10 (90%), но се сбърка нито веднъж от фаул линията - 4/4 (100%). Направи два чадъра, участва за победата на Балкан 32 минути и събра 33 пункта КПД. Ако можеше и да стреля с отскок от средно разстояние, цена нямаше да има. Ама в буквалния смисъл на думата, защото тогава щеше да радва окото на претенциозните зрители в Евролигата, а не у нас.


 


5. Джеймс Тейлър (Черноморец)


Какво би станало, ако Гъливер от Черноморец не бе профукал шест наказателни удара в мача срещу младежите? Ами, ще ви кажем. Просто щеше да завърши срещата със 100-процентова успевеаемост. Центърът почти го стори. 8/8 (100%) за 2 точки, но неговите 3/9 (33%) от линията за изпълнение на наказателни удари. Тейлър овладя 15 борби под коша и залепи 4 чадъра. Общият му принос срещу талантите на Любомир Минчев се изразява в 19 точки за 33 минути и точно 33 пункта КПД.