Българският баскетболен шампион Лукойл Академик изпусна възможността да се класира за финалната фаза на турнира "Еврочалъндж". "Студентите" загубиха в своята зала в Правец от Кърка Ново место с 61:75 и всичко ще се реши от трети мач.

Момчетата на Йовица Арсич имаха шансове да намерят място във финалната четворка при победа. Те бяха спечелили първия двубой в Словения с шест точки разлика.

Още по темата
 
Академик е
След изпуснатия шанс в Правец, сега те ще трябва да се надяват да повторят подвига си и да спечелят пак в Ново место. Решителният сблъсък е на 30 март.

Напрежението у играчите на българския шампион си личеше от самото начало. Те поведоха само веднъж в целия мач и след това постоянно догонваха в резултата. 

Първата четвърт беше доста слаборезултатна и завърши с изоставане от пет точки за Лукойл Академик - 11:16.

Очакванията, че през втората четвърт играчите на Арсич ще се поуспокоят далеч не се оправдаха. Напротив, сковаността им и слабата игра под кошовете позволи на Кърка да натрупа солидна преднина, която не загуби до края на мача.

Словенците взеха инициативата от самото начало и на моменти водеха с по 16-17 точки. На почивката резултатът беше 37:23 в тяхна полза и те можеха спокойно да очакват последните две части.

Стрелбата на Лукойл беше отчайваща. През първото полувреме "студентите" вкараха само 7 от общо 26 опита от игра, докато едно от силните им оръжия - стрелбата от далечно разстояние също им изневери. Те вкараха само една тройка от 13 опита.

В началото на третата четвърт сякаш се забеляза подем в играта на българите. След силна серия и тройки на Тодор Стойков и Брендън Хийт те намалиха изоставането си, а в един момент то стана само шест точки.

Тази разлика се запази седем минути преди края на двубоя и изглеждаше, че финалът му ще е инфарктен. Поредица от грешки обаче доведоха до нова солидна разлика в полза на Кърка, която словенците не изпуснаха до края.

Те спечелиха със 75:61 и дадоха сериозна заявка за оспорван трети мач в Ново место.

Най-резултатен в залата в Правец беше гардът на българите Брендън Хийт с 20 точки. Вторият най-добър реализатор на "студентите" Божидар Аврамов обаче остана само с 9.

За Кърка най-много вкара Горан Иконич - 16 точки. Още трима негови съотборници завършиха с двуцифрен актив.

Снимка: Георги Димитров, sportni