Тази вечер Ботевград Балкан надигра тотално Тунджа Ямбол  и се наложи със 75-57 (17-20, 20-6, 21-17, 14-14) в последния мач от 22 кръг на НБЛ. Така зелените започнаха с много важна победа последното четвърто завъртане от размененото гостуване на редовния сезон.

Без възстановяващия се Данчо Бозов и без  контузените Станимир Маринов и Цветелин Иванов срещата започна нещастно за Балкан. Още при първата атака Емил Бинев получи тежка трава - след като отбеляза кош и бе фаулиран от Върбанов, при приземяването болното му ляво коляно изпращя и той веднага бе поет от медицинските лица. Съмненията са за повреден менискус, дали обаче това е така ще стане ясно след предстоящото обстойно изследване.

Първата четвъртина бе за гостите, които я спечелиха с 20-17, като в 8-та минута резултатът бе равен 12-12. В самото начало на втората авансът им стана 5 точки при 22-17. Оттук нататък обаче страхотната защита на зелените им позволи до края на частта да отбележат само още два коша, а в нападение самите те направиха страхотна серия от 15-0. Вторите десет минути завършиха 20-6 за Балкан, а авансът на полувремето бе 14 точки - 40-26.

Три минути след началото на третата четвъртина гостите свалиха пасива си до 8 точки. Веднага обаче играчите на Балкан не само възстановиха преднината си след първото полувреме, но в самия край дори я увеличиха на 18 - 61-43. С точен наказателен удар в началото на последните десет минути я доведоха и до 19. В оставащото до края време играчите на Иван Чолаков успяха да се доближат, но само до 12 точки при 64-52 в 34-та минута. Балканци не им позволиха нещо повече, преднината им отново достигна 18 точки - 72-54 две минути преди сирената, която прозвуча при резултат 75-57.

Огромна заслуга за превъзходството на домакините бе много силната им игра в защита. Именно това бе изтъкнато след края на срещата и от новия старши треньор Николай Пеев. Страхотен мач изигра Митко Филипов. В края на мача той напусна за 5 нарушения, но до този момент бе отлелязал 17 точки с 4 борби и 4 асистенции. Със същия актив от 17 точки е и Жоро Давидов, който направи дабъл-дабъл с овладените 10 борби, но още по-важното бе, че пролича и огромното му желание в защита.

Крум Дойчинов също се представи на много добро ниво. Той вкара 8 точки, взе 6 борби и заедно с Давидов и Мортън попречиха на центъра на Тунджа Николай Върбанов да направи традиционния си дабъл-дабъл. С 10 точки е Любомир Лилов, с 9 - Кристиян Борисов, 8 има Ивайло Вучков, с 4 точки и 4 борби за 19 минути е Дуейн Мортън.

За гостите най-резултатен с 18 точки бе Павел Маринов. С по 15 са Николай Върбанов и Мартин Дурчев. Неузнаваемо слаби бяха Радионов и особено Говедаров.

Победителите вкараха точно половината от стрелбите си към коша - 28 от 56, срещу 39 процента за Тунджа. Балканци спечелиха 33 борби срещу 27 на съперника, двата тима имат равен брой грешки - по 18 и енакъв брой извършени нарушения - по 16.

С този успех и загубата на Рилски спортист в Самоков от Евроинс Черно море със 76-63 Балкан, който е с 12 победи и 10 загуби вече е с преднина от 3 победи пред Рилски спортист, Черно море и Ямбол, които са с еднакъв актив от 9 победи и 13 поражения. В Плевен едва не се стигна до истинска сензация - домакините от Спартак паднаха от Лукойл Академик само с 2 точки - 71-73. В Бургас съвсем очаквано Черноморец загуби от Левски със 101-76.

Следващата събота, 2 април е третото поредно домакинство на Балкан - срещу Черноморец, като срещата е от 18.00 ч.

Снимка: sportal.bg