„Не сме сами на улицата”, под това мото премина вчерашният урок-ситуация в ЦДГ „Сашка”. Двете учителки Стефка Маринова и Дияна Цекова бяха поканили за занятието главен инспектор от РУ на МВР – Етрополе Стефан Гаврилов.
„Със ситуацията по безопасност на движението, което предстои да проведем със 6-годишните от подготвителната група, целим да покажем наученото от децата по тези важни от тяхното развитие знания. Чрез играта и с нагледните пособия, с които разполагаме в градината, децата ще покажат наученото като теория и приложението им на улицата. Това сподели преди урока директорката на градината Цветелина Маринова. Поканили сме и главен инспектор Гаврилов да проследи занятието и да ни подскаже несвършеното с децата, за да го имаме в предвид в бъдещата ни работа.”
Залата, където беше проведено занятието беше предварително подготвена с маркирана на пода „пешеходна пътека”, „прекъсната” осева линия, а по време на самото занятие бяха използвани и съответните знаци.
Първи в ситуация на пътя попаднаха вечните детски герои зайко и лисана. След песента за светофара, „на сцената” излязоха всички знаци –задължителните, предупредителните, забранителните, указателните.
След това картините се променяха една след друга: появиха се „автомобил”, мотор, велосипед. С тях бяха показани различни ситуации на пътя: човек на пешеходната пътека, реагиране при знаците „стоп”, след знака „завой на дясно”, „употребата на клаксон е забранено”, моторно превозно средство и колело на кръстопът, мотор и кола на кръстопътя.  
За отличен бяха и отговорите, които малките възпитаници дадоха на няколкото теоретични въпроса, като „какво означава кръстовище”, „кога се спира на пешеходна пътека”, „къде трябва да се движат пешеходците”, „какво трябва да се предприеме при различните знаци на пътя” и т.н.
Това, което се откроява на пръв поглед е, че това занятие не беше направено „като за пред гости”, защото има неща от учебния процес, които се затвърждават с много работа. И това проличава веднага ва самото занятие.
Отлична беше оценката и на главен инспектор Гаврилов за показаното от децата. Най-важното, обаче си остава удовлетворението на учителките и на ръководството на детската градина от свършеното с децата.
Защото децата наистина са разбрали, че не са сами на пътя и трябва да се съобразяват с обстановката като пешеходци и с пътните знаци и маркировката като бъдещи водачи на превозни средства.