Организирана престъпна група, занимавала се с незаконно разпространяване на тестери на световно известни марки парфюми, е била разбита от служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт", на столичната дирекция на НАП, експерти от Комисия за защита на потребителите и Патентното ведомство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Срещу 41-годишен собственик на фирма, предлагала за продажба тестери на световно известни марки парфюми, е образувано досъдебно производство.

Собственикът на фирмата и сътрудниците му са разгърнали търговска мрежа в страната за продажба на луксозната стока. Наред с легалната дейност те са продавали чрез сайта сайта www.blick.bg, достъпен за  неограничен брой потребители, те продавали тестери на известни марки парфюми без знанието и съгласието на правоносителите.

Също така е установено, че фирмата използвала 5 компютърни системи с нелицензиран софтуер, сървър и лаптоп, а в складовете й са открити и иззети повече от 2000 тестера с различни аромати за над 100 000 лева.

От нелегалната търговия са нанесени щети, както на притежателите на марките, така и на държавния бюджет, тъй като продажбите не са осчетоводявани.

Съставени са пет акта за различни закононарушения.