Регионалната организация на Български студентски съюз - София посреща с недоумение изявленията на кмета на Столична община Бойко Борисов за предстоящо поскъпване на цените на билетите в градския транспорст и на цените на студентските карти, съобщиха от БСС.


Когато страните от Европейския съюз превръщат образованието в свой действителен приоритет, увеличавайки инвестициите в достъпа до образование на национално и на местно ниво, подобно решение отдалечава българските студенти от европейските социални ценности, се казва още декларацията на студентите.

Също така не е европейска практика каквито и да било важни промени да се предприемат без диалог с обществото, в това число с потърпевшите - студентите и студентските организации, подчертават младите хора.

От БСС заявяват, че "оценяваме идеята като опит на провалилата се транспортна администрация в София да прехвърля нерешените и усложняваните от нея проблеми (невъзможното движение в София, лошото управление и злоупотребите в транспортните фирми, неефективните автобусни линии и много др.), върху джоба на гражданите и на студентите."


Те изразяват надежда, че това действие на общинската администрация не е репресия спрямо живеещите в "Студентски град", които не бяха сред социалните групи, активно подкрепящи кметската партия ГЕРБ на последните местни избори. БСС призовава всички студенти и студентски организации за съвместни протестни действия срещу подговяня пореден удар върху социалния статус на студентите.

В заключение студентите заявяват, че ще информират Европейския студентски съюз и неговите национални организации-членки за подкрепа и солидарност срещу подготвяните действия срещу българските студенти.