Международните нощни влакове “491” и “293”, които пътуват от София до Белград, стават все по-популярни сред контрабандистите, пише сръбският вестник “Вечерне новости”. В кухините във вагоните от България в Сърбия се контрабандира почти всичко.

Голямото предимство на този начин за контрабанда е, че е почти невъзможно да бъде открит собственикът на стоката, тъй като по правило той се намира далеч от контрабандираната стока. Славиша Игич, главен полицейски инспектор на граничния пункт “Градина” /”Калотина” от бълг. страна – бел.ред/ казва, че за една година в сътрудничество с митниците са заловени големи количества стоки.

Контрабандистите използват най-често кухините по таваните на вагоните, след това подовете, отворите за вентилация, тоалетните и мивките, особено онези, които не се чистят редовно. Разчитат вероятно, че поради голямата смрад някои части от вагона няма и да бъдат погледнати.

За контрабанда се използват и товарните влакове. За една година са заловени 122 единици различно оръжие и над 360 патрона, както и около 30 000 картона чужди и сръбски цигари с или без бандероли и 675 бели пластики за платежни карти. Заловени са и валута, накити, има и разкрити случаи на трафик на хора, посочва вестинк „Вечерне новости”.