Международният ден на ромите бе отбелязан с празнична програма в ромската махала в Ботевград. Тя започна с изложба на детски рисунки под мотото “Имам една мечта”, организирана от учителя по изобразително изкуство в ОУ “Васил Левски” Веселин Василев и Радослав Христов – главен експерт “Интеграция на етносите” в общината. Тържеството продължи с музикално-поетична програма, в която се изявиха състав “Ромска младост”, Детска танцова школа за интегриран фолклор и други.
Гости на ромския празник бяха кметът на общината Георги Георгиев, неговите заместници, секретарят Цеца Иванова, общински съветници и други.
Поздравление към ромите поднесе кметът Георгиев. Той каза, че и занапред общинското ръководство ще работи за повишаване стандарта на живот в ромския квартал.

На 8 април 1992 година, по предложение на Романо юнион ООН и Европейския съюз този ден е обявен за Международен ден на ромите.

На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война, както и годишнината от Първия международен конгрес на ромите, проведен през 1971 г. в Лондон.