Световното по футбол за ученици може да разтвори вратите към академичното развитие за българските таланти. Вчера отборът на СОУ „Христо Ясенов" в Етрополе бе символично изпратен с мило тържество за мондиалито на ученическите тимове в Бразилия другата седмица. И къде на шега, къде сериозно, футболният благодетел на региона Емил Димитров пожела: „Ако вземете купата - прием без изпити в Софийския университет!"
Пратеникът на Алма матер на церемонията - доцент Таня Бонева не обеща, но поклати глава с усмивка след думите. После, разбира се, представителката на най-стария ни университет поясни, че си има правила на прием и те няма да бъдат нарушени.
Цялото тържество мина с усмивки и настроение. Отборът, съставен почти изцяло от таланти на футболната академия „Христо Стоичков", показа и умения в право северняшко хоро. Момчетата скочиха на сцената и затанцуваха редом с момичета от местния танцов ансамбъл. Така ще е и в Бразилия, но там футболистите ще са без„професионална подкрепа" - във вечерта на културно приятелство на световното българчетата ще ударят едно нашенско хоро. Момичетата от ансамбъла няма да ги има, но там ще е Христо Стоичков.
Тоест правото хоро, показано вчера на изпращането, няма как да „кривне" и ще бъде изпълнено от сърце и с дисциплина. Камата е началник на делегацията в Бразилия за световното. Реномето на нашите ще тежи още с присъствието на Ромарио. Близкият приятел на Камата е обещал да посети лагера на българите, въпреки че живее в Рио де Жаней-ро.
„Хората ги научихме, остава да не сме забравили и футбола...", мърмореше сериозен треньорът на отбора ни Валери Начков. Той води тима срещу Кипър, Словакия, Люксембург, Иран и втория тим на Бразилия в предварителната група на първенството. Мачовете са във форталеза - на 2100 км от Рио.
Освен депутатът от ГЕРБ Емил Димитров в залата на училище „Христо Ясенов" дойде да изпрати гордостта на Етрополе и кметът Богомил Георгиев. Момичетата от танцовия състав раздадоха китки здравец на футболистите, изпратени от градчето като посланици в Бразилия. Кметът връчи на водача на групата Христо Андреев подаръците за кмета на форталеза.
Директорът на училището Светла Вълова лисна менче с вода пред краката, от които се чака добър футбол. „Знаем, че ще представите достойно и Етрополе, и България. Гордеем се с вас!", каза развълнувано шефката на училището.
Пратеници на големи клубове ще гледат първенството. Към българчетата има специално внимание от отбори, които следят момчетата от Академията „Христо Стоичков” вече година. Двукратният еврошампион „Нотингам форест" си осигури подписа на вратаря Димитър Евтимов (1993 г.). Шотландските „Рейнджърс" и „Селтик" гледат по-малките. Именно деца, родени през 1994-та, 1995-а и 1996 година, съставят отбора ни в Бразилия.
Текст: Динко Гоцев, Яна Радева – в-к „Труд”