Лекар от Центъра за спешна помощ в Благоевград бе нападнат и ударен по време на дежурство от син на пациент, на когото е отказана лекарска помощ. Инцидентът станал снощи малко след 21.00 часа снощи, информира е-79.com.

В късния следобед вчера е получен сигнал за пациент с бъбречна криза в жк "Еленово". 57-годишният Милан Кацарски е транспортиран с линейка до болницата, където му е поставена болкоуспокояваща инжекция. След това мъжът се прибрал вкъщи.

След около 3 часа отново в централата на спешния център е получено обаждане, че бъбречната криза на Милан продължава, въпреки инжекцията. Веднага е изпратен екип, който заварил Милан да лежи на пейка пред блока.

Близките на пациента твърдят, че пристигналият лекар - д-р Стоянова, им казала, че оплакването не е спешно, да си вземат такси и отидат отново в спешния център, след което се качила в линейката и си тръгнала.

Афектиран от отказания медицински транспорт, синът на Милан -Борислав, отишъл в ЦСМП. През отворения прозорец чул, че д-р Стоянова обяснява на колегите си, че не са таксиметрова компания, за да "возят всякакви оръфляци". Тогава Борислав влязъл в центъра, въпреки че входът за външни лица е забранен, и ударил лекарката зад врата.

Дежурните сестри и оператори на тел. 112 и 150 натиснали паник-бутона.

След като пристигнали екипи на полицията, ударената лекарка пуснала жалба срещу нападателя. Дежурните шофьори пък успели да запишат номера на колата на Борислав.

Когато пристигнали полицаите, лекарката подала жалба.

Пред полицаите Борислав обяснил, не е удрял никого. Той обаче е категоричен, че ще подаде жалба срещу д-р Стоянова за отказаната им лекарска помощ пред Българската асоциация за защита правата на пациентите.

Д-р Стоянова от своя страна заявила, че ще подаде жалба срещу Борислав Кацарски, твърдейки, че е получила комоцио от удара, нанесен й като длъжностно лице по време на изпълнение на служебните си задължения.

Установяването на истината би било улеснено от записите на камерите пред входа на ЦСМП и в коридора. Такива обаче няма, тъй като устройствата не работят.

Преди година д-р Стоянова отново бе обект на нападение след катастрофа край симитлийското село Железница. Тогава тя отказала да търси повече в крайпътните канавки шофьорът на обърнал се по таван лек автомобил. След казаното приятел на изчезналия й ударил шамар и избягал. По-късно нападателят е установен, задържан от полицията и осъден на три денонощия арест.