България и Австрия подписаха днес  междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното правителство, съобщи МТИТС.

Споразумението ще даде възможност на български експерти да участват в съвместни работни групи в областта на системната интеграция на е-управлението, информационната сигурност, създаването и оперирането на инструменти за съхранение и управление на данни и др.

В класацията за готовност за електронно управление Австрия извървя дългия път от 13-то място през 2002 г. до първото през последните 4 години, каза след подписването заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Австрийският правителствен портал за електронни услуги, електронната карта за идентификация на австрийските граждани и системата за електронен документооборот са само някои от примерите за потенциално сътрудничество между двете страни. Опитът, който има Австрия в усвояването на европейски средства за реализация на е-управление, също ще бъде полезен за нашата държава, уточни Русинов.

Експертите от двете страни трябва бързо да определят конкретните параметри, в които България и Австрия ще обменят опит, заяви ръководителят на секция във Федералното канцлерство на Австрия Манфред Матцка. Той подчерта още, че информационните технологии дават много добри шансове за развитие на малките държави.