Мъжкият национален отбор на България ще играе днес в Арена Ботевград приятелски мач с Австрия. Началният час на контролата е 18.00.


Българските национали тренират в Ботевград от няколко дни и ще останат тук до 23 август. Тогава заминават за още две проверки в Белград - с Швейцария и със сръбския Мега Лекс. 


И България, и Австрия се подготвят за предстоящите европейски квалификации за Евробаскет 2017.  Както е известно, България е в група с Украйна, Словения и Косово, като домакинските мачове ще бъдат в Арена Ботевград - съответно на 3 септември със Словения, на 7 септември с Косово и на 10 септември с Украйна. 


Преди седмица и България, и Австрия взеха участие в международни турнири. Българите станаха първи в Букурещ, където спечелиха срещу Унгария и домакините от Румъния и отстъпиха с 1 точка пред Естония. Автрия пък бе домакин на турнир в Швехат, където победи Исландия с 83-62 и загуби от Словения 67-80 и Полша 71-79.


Най-изтъкнатият баскетболист в състава на Австрия е високият 210 см Рашид Махалбашич, който има и словенско гражданство и е с номер 24. Той играе на клубно ниво в руския Локомотив Нижни Новгород. В ростера е и американецът Джо Дийн Шоу, който е баскетболист на френския Нант.  В състава на Австрия има още двама играчи, които са в чуждустранни клубове - Томас Шрайнер /No 5/в испанския Андора и Максимилиян Хопфгартнер /No 41/в тим от втора испанска дивизия. Звездите от австрийската бундеслига са Мориц Ланегер /34/, Флориан Тръмал /21, Йозо Радош /20/ и Енис Мурати /8/


Начело на Австрия е литовецът Кестутис Кемзура. В квалификациите за Евробаскет 2017 австрийците са в група с Германия, Холандия и Дания.