Лидерът на БСП Станишев събра в София ръководителите на общинските партийни съвети и областните председатели на партията, за да им постави задачата - да изготвят спасителни мерки за страната.

Той посочи, че социалистите могат да имат увереността и самочувствието заради последните социологически проучвания, които по думите му показват, че БСП вече диша във врата на ГЕРБ.
Партията излезе от колапса, изтъкна бившият премиер и допълни: „обществото започва да се оглежда за алтернатива".

Според Станишев, ако ГЕРБ спечели местния и президентския вот, това означава икономическа стагнация, социален упадък, обществена и гражданска депресия - целта на БСП, по думите на лидера й, е да покаже, че има надежда за България.
Ние сме алтернативата, категоричен бе експремиерът.

Лидерът на БСП посочи, че това правителство и този екип на ГЕРБ се показали абсолютно неподготвени за тежестите на управлението на страната. Затъваме и светлина в тунела не се вижда, смята Сергей Станишев и подчерта, че „няма нищо по-лошо от песимизма и отчаянието".

Той очерта и грешките на управлението но Бойко Борисов.

Първата година според Станишев е пропиляна за черен PR срещу предходното правителство и за празни приказки. „Цялата енергия отиде в свирката", изтъкна Сергей Станишев. „Правителството фетишизира фискалните цели," смята още той.

Други грешки на правителството са, че е загърбен диалогът, липсата на екипност в кабинета. „Премиерът избра да е арбитър в кавгите", заяви лидерът на БСП.

Като грешка той отчете и кадровата политика на ГЕРБ. Управляващите заложили не на професионализъм, а на партийната лоялност.
По думите му, „администрацията се напълни с Калинки и хора, събрани буквално от улиците", ГЕРБ все повече се превръща в символ на сделката, облагата, лобизма.

Грешките на управляващите обаче трябва да са урок и за левицата, смята Станишев. „Така де, няма да се учим само от наши грешки", заяви той.

Станишев предупреди социалистите, че може и вече да се разработват задкулисни сценарии за периода след ГЕРБ, за обявяването на поредната псевдоалтернатива. Задкулисните кръгове едва ли подготвят един вариант, предположи Станишев.

Той прогнозира, че единият възможен сценарий е „да се пусне по пързалката първо БСП" и тогава да бъде подготвена новата алтернатива.

Той призова социалистите да не отиват на вота с традиционни предизборни платформи. Той ги предупреди да очакват след ГЕРБ разорена и финансово несъстоятелна държава. Затова и БСП трябва да разработи краткосрочни планове за действие.

„Социалистите не обещават реки от мед и масло, ако дойдат на власт Ще тръгнем компетентно и енергично към високи цели" -  заяви още Сергей Станишев.

Той обеща при следващо управление на БСП - МВР и ДАНС да бъдат освободени от политическа употреба, спешни приоритети пък ща са здравеопазването и образованието. Всички трябва да осъзнаем, че кампанията вече е в ход, изтъкна червеният лидер.

Той призова социалистите да се консолидират и отправи специални послание към тези, които вече се подготвят за облагите от управлението: „Човек първо трябва да умее да си опече баницата и после да я дели."

Станишев очаква от всеки кмет, подкрепен и излъчен от БСП, да изведе като приоритет създаването на нови работни места. „Важното е да покажем кои сме ние", смята Станишев.

По повод на президентския вот той прогнозира, че задачата на социалистите е трудна, защото кандидатът, излъчен и подкрепен от БСП, трябва да мобилизира членовете и симпатизантите на партията, както и близките по симпатии хора до левицата.

Лидерът на БСП отхвърли твърденията, че лично той имал свой фаворит за президентската кандидатура, когото щял да лансира.
Станишев изтъкна, че още днес може да посочи 10 социалисти, които превъзхождат Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова.

Социалистите очакват от президента ясни политически цели, както и да стане носител на промяната, да бъде антитеза на ГЕРБ и да изгражда мостове за бъдещето на България.

Бъдещият президент според Станишев трябва да е говорител на обществото по всички язви на прехода.

„Движим се във вярна посока", смята още Сергия Станишев. „Искам в следващите месеци да бъдем силен и сплотен отбор" - заяви той и призова: „Да се хващаме на работа и да вървим към изборна победа".