Столичната община и Министерството на околната среда и водите, заедно с частна фирма, започнаха пилотен проект в район "Оборище" в София, свързан с разделното събиране на отпадъците.

Целта е всички граждани да участват активно в разделянето на отпадъците.

Организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки разполага в район "Оборище" 63 нови контейнера за събиране на отпадъци, въвеждат джипиес система на всички превозни средства, с които се събират отпадъците.

Раздават се и информационни материали, в които се обясняват на гражданите ползите от това да се отделят видовете отпадъци.

Вече се отчитат и първите положителни резултати от усилията на софиянци да се включват активно в опазването на природата, казва министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Само за една година са спестени отсичането на над 800 хиляди дървета в резултат на вашето усилие да събираме разделно отпадъците от опаковки от хартия. Това е един проект, който е по системата "Децата учат родителите.

Деца от столичното училище "Антим Първи" нарисуваха върху картонени къщички своите идеи как може да бъде съхранена природата.