По традиция учениците от ОУ ”Христо Ботев”- гр. Етрополе се представят успешно на олимпиадите и националните състезания по различните учебни дисциплини. И за тази учебна 2010-2011 г. резултатите от регионалните олимпиади и националните състезания-областен кръг, са впечатляващи.
Възпитаниците на Цв. Николова от шестите класове: Николай Пламенов Петков, Георги Иванов Александров и  Рени Иванова Христова получиха три от четирите най-високи оценки по БЕЛ в Софийска област - отличен 5.75. Отлично се представиха още Преслава Василева Петрова и Миглена Владимирова Петрова с отличен 5.50.
Отборно шестокласниците са на първо място в областта (Регионалният кръг по регламент за тях е последен).
Достойно е и представянето на петокласничката Цветелина Руменова Петрова с отличен 5.75, една от най-високите оценки.
Похвала заслужава седмокласничката Милка Страхилова Стойчева, която завоюва второ място на националното състезание по БЕЛ – регионален кръг с впечатляващия резултат от 96 точки. Втора е и на регионалната олимпиада по БЕЛ. Тя и нейната преподавателка Марияна Маринова се подготвят за участие в националния кръг на състезанието по БЕЛ, което ще се проведе на 30.04.11 г. в София. Да им пожелаем успех!
Всяка година учениците от седмите класове на Стефка Енчева завоюват едни от първите места по ХООС и БЗО. И тази година най-добри в Софийска област в регионалната олимпиада по ХООС са Милка Страхилова Стойчева - първо място; Рая Пламенова Калинова - второ място; Марина Костадинова Маринова - трето място. Много добре се представи Милка Стойчева и на 43-та Национална олимпиада, проведена в гр.Варна.
Седмокласничките Катерина Томиславова Дончева, Рая Пламенова Калинова и Милка Страхилова Стойчева са отборен първенец и по БЗО.
Не са малко и успехите по математика. Рени Иванова Христова от шести клас с преподавател Даниела Костадинова е на първо място в регионалната олимпиада по математика, а петокласниците - на четвърто. Във „Великденското математическо състезание” първокласниците Владислав Т. Съйков и Иван А. Атанасов, с преподаватели Пенка Кръстева и Мариана Михайлова, заеха съответно първо и второ място.
За втора поредна година второкласникът Стилян Ц. Алексиев, с преподавател Л.Томова е на първо място. Успешно е представянето и на шестокласниците Иван К.Борисов и Памела Б. Енчева, с преподавател Даниела Костадинова, заели трето място.
За първи път в ОУ „Христо Ботев”- Етрополе се проведе „Международно лингвистично кенгуру” по английски език – регионален кръг. Във възрастовата група 3-4 клас се отличи с първо място четвъртокласничката Ирина Цветанова Христова, с преподавател Цецка Бетовска. Сред петокласниците пръв е Симеон Маринов Савов, с преподавател Стоянка Христова. Второ и трето място  заеха шестокласниците Рени Иванова Христова и Цветелин Стоянов Иванов, с преподавател Мадлен Билева.
Във възрастовата група 7-8 клас Рая Пламенова Калинова, с преподавател Стоянка Христова зае второ място.
Училищният отбор по волейбол – момичета 5-7 клас завоюва трето място на Зонални състезания – трети етап на ученическите игри в гр.Перник. Техен преподавател и треньор е Мариета Христова.
Споделеното е само малка част от постигнатото, измерено обективно. То налага извода, че в ОУ ”Христо Ботев”- гр. Етрополе работят с желание, всеотдайност и професионализъм много достойни преподаватели, които със своите талантливи ученици утвърждават актуалната привлекателна визия на училището.
Текст: Цветанка Николова - ГУ