Вече са яснио деветте баскетболни личности, обединенни около идеята за издигане на президента на Лукойл Академик Валентин Златев за шеф на БФБаскетбол, информира "Народно дело".

Според електронното издание става дума за Георги Глушков, Симеон Варчев, Росен Барчовски, Тити Папазов, Иван Чолаков, Сашо Везенков, Петър Георгиев, Цветан Антов и Здравко Димитров.

След великденските празници те ще се срещнат с шефа на шампионите и ще му предложат президентския пост във федерацията, който бе овакантен заради кончината на Михаил Михов.

"Решихме се, че ни трябва не само баскетболен човек, а и такъв с големи икономически възможности и политически позиции. В нашата гилдия най-подходящата личност, отговаряща на този портрет, е Валентин Златев. Много се надяваме да се съгласи и да поеме федерацията. Резервен вариант нямаме. Ако той ни откаже, ще го помолим да ни свърже или съдейства и някой от неговите бизнес партньори да поеме поста", заяви членът на управителния съвет на федерацията Симеон Варчев.

Според устава собственик на клуб няма право да оглави федерацията, но правилникът ще бъде променен в името на баскетбола. "Не мисля, че една подобна формалност би трябвало да се взима под внимание. Все пак целта е една – да се продължи по пътя, който започна Михаил Михов", добави Варчев.