Днес, 21.04.2011г. учениците от СОУ ”Христо Ясенов”-гр. Етрополе отбеляза тържествено Деня на Земята, като засадиха дръвчета в двора на училището, любезно предоставени от Държавно горско стопанство- гр. Етрополе. Разнообразието от дървесни видове - фиданки, люляк, дървесна ружа и храсти. В инициативата „Да посадим дърво, да съхраним земята!” участваха ученици от различни класове.
Денят на земята е световен празник, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
За  учениците от VII В клас от СОУ ”Христо Ясенов”, с класен ръководител Петя Запрянова, честването на Деня  на Земята започна още в края на месец март. По тяхна инициатива помогнаха на работниците и служителите от Горското стопанство при ваденето на фиданки за пролетно залесяване.
Кристина Герчева сподели впечатленията си от този ден: „В деня, посветен на пролетта, много от нашите съученици решиха да отидат на разходка до манастира, до паметника или до други красиви местности в нашия град. Ние,  VII В клас, решихме да отидем в разсадника в с. Бойковец и да помогнем на хората от Държавното горско стопанство за ваденето на млади фиданки за пролетно залесяване. Още повече, че предстоеше Седмицата на гората. Пред училището ни чакаше помощник – лесничеят и ръководител на разсадниците Ивелина Славкова. Тя, заедно с директора на ДГС инж. Н. Николов, бяха организирали за нас транспорт до разсадника в с. Бойковец и така поехме към обекта.
Когато пристигнахме, леля Ива ни раздаде по един чифт градински ръкавици и ни обясни какви дръвчета има там и в какво ще се състои нашата работа. И така, ние трябваше да изваждаме малки фиданки, да ги групираме по 100 във връзка. След това тези снопчета се заравяха в браздички и се поливаха, за да се съхранят, докато се превозят до местата за залесяване в различни краища на страната.
Така се трудихме до обяд. В началото мислехме, че ще е доста трудно, но работата се оказа  и приятна, и полезна. Казахме си, че имаме „3 в едно” – хубав въздух с птичи песни, приятно физическо натоварване и развитие на паметта с това броене...
Най – много ни радваше чувството, че правим нещо полезно, както за хората от разсадника, така и за планетата. Денят ни премина в добро настроение под одобрителните погледи на възрастните, които работеха заедно с нас.
С педагогическия съветник Петя Цекова, която беше ръководител на групата, си говорихме за това, че хората могат да празнуват даже когато се трудят. Когато трудът е в полза на природата и хората, чувството е още по-приятно. За Световния ден на Земята леля Ива ни обеща, че  Горското стопанство ще си върне жеста, като ни дари  разсад от лъжекипарис, който ние да засадим в училищния двор на 22 април – Денят на земята.”
Към благородната инициатива се включи и зъболекарката в училището Марина Дикова, която със собствени средства закупи дръвче и го засади в двора на училището.
Чудесни инициативи в името на една благородна кауза - Да спасим земята!
Текст и снимки: Росица Василева