ПОВЕЧЕ ОТ 12 000 ПАРТНЬОРИ В 174 СТРАНИ СЕ ВКЛЮЧВАТ В ИНИЦИАТИВАТА


Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.


Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който през 1969 г. става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. В резултат на това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за опазване чистота на въздуха и водата на САЩ. Хиляди колежи и университети организират протести срещу влошаването на състоянието на околната среда. Групите, борещи се срещу нефтените разливи, замърсяващите фабрики и електроцентрали, канализации, ямите за токсични отпадъци, пестициди, магистрали, загубата на дивите пространства и изчезването на дивата природа изведнъж осъзнават, че споделят общи ценности.


България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. Оттогава всяка година ние участваме в отбелязването на Деня на Земята и даваме своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.


Тази година фокусът е върху уникалните екологични предизвикателства на нашето време, подобно на предходни чествания на Деня на Земята. Докато населението на света мигрира към градовете и песимистичната действителност относно промените на климата става все по-реална, нуждата от създаването на устойчиви общности се очертава като по-важна от всякога. Денят на Земята, през 2014 г., има за цел да допринесе за създаването на такива общности чрез своята глобална тема за годината: „Зелени градове”. Ние можем да преобразим нашите градове и да създадем устойчиво бъдеще чрез умни инвестиции в устойчиви технологии, мотивираща обществена политика и образовано и активно общество. Нищо не е по-силно от колективните действия на един милиард души.