Тази сутрин в ДГ „Славейче“ се проведе тържество по повод 22 април - Ден на Земята. То бе подготвено от група „Ранобудни славейчета“ с учителки Мариана Макавеева, Мая Василева и Анета Иванова. С песни и стихотворения малчуганите изразиха своята обич към красивата природата на нашата планета, преклонението си пред нея и готовността си да се грижат за опазването й.


Подходящите декори и умело подбраното музикално оформление, дело на Ваня Митева - музикален педагог, разкриха едно малко късче от рая, в каквото може да се превърне планетата Земя. Част от него са и прелестните момиченца и момченца, чиито изпълнения и усмивки заредиха присъстващите деца от другите групи с положителни емоции и добро настроение.


Участниците произнесоха заедно Клетва пред Земята, която започва така: "Чрез семената от всички начинания, давам тази клетва. Чрез корените на всички дълбини, се кълна да защитавам чистотата на твоята почва. Чрез стеблата и стволовете, които докосват небето, се кълна да пазя твоето развитие.".  


Празничната програма продължи с втората фаза от екоинициативата с конкурсен характер, по която група „Ранобудни славейчета“ бе одобрена в края на миналата година. Кампанията се нарича „Засаждаме бъдещето”, а неин организатор е Daikin и gorata.bg. Ентусиазираните малчугани, с помощта на своите учителки, посадиха с много старание в двора на градината 3 фиданки - Явор. Те обещаха, че редовно ще полагат грижи за тях.


В края на тържеството всички възпитаници на ДГ „Славейче“ имаха възможност да рисуват върху камъни. С творенията на децата ще бъдат оградени посадените дръвчета. 


Денят на Земята се отбелязва за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. е обявен за международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.


Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Всяко живо същество има уникална стойност и играе важна роля в сложната мрежа на живота.