За първите три месеца на 2011 г. от столичните булеварди и улици са изчезнали 530 решетки на улични шахти. Това заяви директорът на дирекция "Транспортна инфраструктура" на Столичната община Георги Тодоров, цитиран от БТА.

Той подчерта, че става дума за чугунени шахти, тъй като бетонните шахти не представляват интерес за крадците. „При тях е необходим повече ръчен труд, за да се стигне до малкото метал, който е арматура на решетката," обясни Тодоров.

300 пък са липсващите пътни знаци. Между 60 и 70% от тях са откраднати, а останалите са ръждясали и непригодни.

Липсващите знаци са най-вече "път с предимство" и "път без предимство", съобщи Тодоров и допълни, че за последния месец бум на изчезнали знаци има в ж.к."Гео Милев". Според него най-вероятната причина за това е въвеждането на еднопосочно движение в част от квартала.

Директорът на дирекция "Транспортна инфраструктура" поясни, че една чугунена решетка струва 120 лева, като в тази цена не е включен монтаж. Само пътният знак, без тръбата и бетонът, който се прави за основа, е на пазарна цена от 50 лева.

От общината са настояли пред "Пътна полиция" при настъпили произшествия на нейна територия да описват в акта на водачите и увреждането на общинска инфраструктура - най-често тръбно-решетъчни парапети или мантинели. „По този начин ще имаме основание да търсим възстановяване на щетите от "Гражданска отговорност" на причинителя," обясни експертът.

В момента възстановяването на решетките на дъждоприемните шахти се извършва от фирмите по текуща поддръжка, но в ход е процедура за избор на изпълнител за поддръжката на този тип инфраструктурни съоръжения. Кандидатите за тази дейност са шест фирми, като от класирания победител ще се иска поддържането на изправността на решетките на уличните отоци, на капаците на шахтите - общинска собственост, като фирмата ще трябва да ги обезопаси срещу кражби, пропадане и увреждания.