Извън яслите и детските градини в София остават 18 071 деца.
Това съобщиха Борис Цветков и Николай Белалов от Дискусионния клуб  за социална местна политика в БСП.
Над 30 хиляди деца в София са кандидатствали за яслените и градински групи в столицата.

Според Белалов,в продължение на години, вместо да се реши проблемът,  се имитира дейност в Столичната община. Той посочи, че за 2-3 години в София са построени 7-8 детски градини.  Толкова са открити във Варна за същия период.

„Единственото спасение е правителството на ГЕРБ, защото за миналата година раждаемостта спадна." - заяви Белалов.

По думите му, въпреки намаляващата раждаемост проблемът с недостига  на места в детските градини и яслите в столицата ще е актуален още дълго  време.

Според Борис Цветков, има драстично разминаване между изказванията на градоначалника Йорданка Фандъкова и действителността.
По нейни думи едва 1000 места не достигат в столицата.

„Тя претърпя пълен провал." - коментира е Цветков.

От БСП категорични че в София има терени, но на тях не се строи.

Социалистите смятат, че кризата с недостига на места е започнала с избирането на Бойко Борисов за смет и оттогава непрекъснато се изостря.

Като пример за бездействие от страна на Столичната община Цветков и Белалов посочиха няколко примера.
Стана ясно, че в ж.к. „Люлин 6" сграда и двор на детска градина са  отдадени  на частна фирма, в нея могат да бъдат настанени 250 деца.

В ж.к. „Младост" на общински терен стои празна сграда на детска градина. В друга детска градина  в ж.к. „Младост" е настанена общинска служба.

В центъра на ж.к. „Дружба" на общински терен стои разграбена детска градина, а в „Триадица",  „Красно село" и други райони детски ясли и градини продължават да се ползват от частни фирми.

Паралелно с нарастването на недостига на места в яслите и градините расте и сумата „под масата" за настаняване на дете.
Според БСП, преди 5 године тарифата е била около 2000 лв., а след  „непрестанната работа за преодоляване на проблема", тя е приблизително  2000 лв.