Към средата на юни ще стане ясно с какви възможности разполага държавата за вдигане на пенсиите.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференция за представяне на секторната стратегия за привличане на инвестиции в България.

Много искаме да ги вдигнем, каза Борисов и поясни, че затова иска България да има икономически растеж, защото от икономическия растеж идват парите и за пенсии, и за заплати.

20 годни държавата се е борила да оцелява и инвестициите бяха главно в строителството и когато бумът в строителството свърши - виждаме на сградите стоят табели "Продава се", коментира Борисов.

Аз искам икономиката така да я подредим, че да носи на държавата след 15-20 години приходи, защото от тях се плащат и пенсиите, и заплати, каза Борисов и добави: „Това не е да чакаме дали юни или юли ще спечелим от тотото и от тези пари да дадем."

По време на конференцията той изтъкна важността на Пакта за финансова стабилност. По думите му това е гаранция, че България ще е финансово стабилна държава.

„Следващите години човечеството няма да се задъха нито за петрол, нито за газ. Ако няма петрол - ще ходиш пеш, ако няма енергия - ще си запалиш свещ. Но ако няма храна и вода - ще умреш", каза Борисов и подчерта, че България е истински рай и че нашият петрол са храните и минералните извори. Имаме над 600 извора, посочи премиерът и добави, че злато изтича в реките.

Той коментира настроенията срещу ядрената енергетика - Ако след 6-7 години Турция излезе с 4 реактора, а ние с 800 лв. от слънчева енергия, каква индустрия ще правим, и дали ЕК ще ни защити, ако кажем „не" на ядрената енергетика, попита премиерът.

„Тогава ще попитам каква е конкурентоспособността на българската и на турската икономика. Но вече ще бъдем бити с камъни", добави Борисов.
Той изтъкна, че в Австрия 80% от реките са вкарани в производство на електроенергия, а нашите са под 20%.

„Защо с всичка сила налетяхме на слънцето и на вятъра, при положение, че имаме огромни възможности да произвеждаме от реките си електроенергия", попита Борисов и продължи:"Ми тя също е ВЕИ (възобновяем енергиен източник).

Тя е най-екологично чиста. Нали е много по-ценна отколкото вятър и слънце, нали си е тук у нас."

По думите на Борисов 5-6 години държавата се лашка да угоди на силния на деня и накрая българския потребител започва да плаща - на водомера, на електромера, на слушалката.

Той подчерта, че правителството не иска това и настоя икономическото министерство да каже как ще работи икономиката и ще генерира ли пари за пенсии и заплати.

Премиерът похвали министър Трайчо Трайков за стратегията и каза, че тя е изключително добро помагало за инвеститорите. "Не ни трябват инвеститори на всяка цена и който дойде да му кажем добре дошъл", изтъкна още Борисов.

Представяйки стратегията, Трайчо Трайков заяви, че приоритетни са секторите, които ще позволят по-бързо да се развива икономиката и подчерта, че стратегията е съобразена както с ресурсите, така и със спецификата на регионите и на човешкия капитал.

„Искаме да осигурим работа и за високо квалифицирани и за ниско квалифицирани", каза той.
Трайков посочи, че за последните 20 години в страната ни са инвестирани 40 млрд. евро, от които само два млрд. са от приватизация.

Той изтъкна, че България е на едно от първите места в региона по съотношение на привлечения капитал към брутния вътрешен продукт.