538 делегати се събраха на учредителното събрание на партия „Българската левица”. Предстои да бъде избрано ръководство на партията в рамките на днешния форум. Иван Генов единодушно бе избран за председател на учредителното събрание, а създателят на партията Илия Божинов – за председател на мандатната комисия.

Божинов открои някои прилики в устава на партия „Българската левица” и този на БСП, но по думите му в новооткритата партия ще бъдат заложени някои принципи, които липсват при БСП.

Увеличение на минималните пенсии и заплати с 50 % и промяна в пенсионната и аграрната политика. Това са част от целите, залегнали в учредителната декларация на „Българската левица”. Сред останалите приоритети на партията са бюджетно финансиране на здравеопазването и осигуряването на безплатен достъп до него и сферата на образованието,отмяната на реституцията на царски имоти, отмяната на плоския данък и възстановяването на необлагаемия минимум в размер на 400 лева.

На събранието присъстваха много чуждестранни гости, след които лидерът на Руския общонароден съюз Сергей Бабурин и председателят на Отечествената партия Минчо Минчев:

„Резултатът от този преходен за България период както и политиката на всички правителства и парламенти, е катастрофален. БСП е патерица на капитализма и се стреми да изправя неговите недъзи”, заяви Минчев.

В международен план от партията настояват за отказ от чужди военни бази и чуждо военно присъствие у нас.