Опитваме се да увеличим и минималните работни заплати и пенсиите и всичко, което бюджета дава, и в същото време да кофинансираме най-големите проекти за България, които са правени.

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който днес присъства на церемония по връчването на 166 договори за "Помощ в дома" по схема на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". "За да има за всички, трябва да работят и да не се харчат парите, по начина, по който ги харчи Тройната коалиция. Ако не бяха похарчени, сега щеше да има пари", заяви премиерът. По думите му социално неравенство е да се похарчат 1 милиард лева за "Цанков камък", 1,5 милиарда лева - за АЕЦ "Белене" и 100 милиона лева - за водно огледало в Кърджали, вместо да се дадат на пенсионерите и майките. Борисов напомни, че предишните управляващи още не са си платили влаковете от 2005 г., а сегашното правителство е платило над 300 милиона лева за кугари, еърбъси, като всички тези "огромни средства са от бюджета на всички нас".

На въпрос как ще коментира оценката на "Ройтерс", че правителството се е провалило да направи по-добър живота на българите, премиерът попита:" За кое правителство "Ройтерс" е казал, че се е справило с кризата и е направило живота по-добър през последните три години?". Той допълни, че оценката се дава от рейтинговите агенции и всички те повишават кредитния рейтинг на България и напомни, че спестяванията на българите в банките са над 32 милиарда лева. Борисов припомни също, че Тройната коалиция е обявила 4 милиарда лева излишък, а през август 2009 г. неговото правителство е заварило над половин милиард "дупка" в бюджета.

Министър-председателят се усъмни, в прогнозата на "Галъп", че разликата между БСП и ГЕРБ е 3 процента, защото като се кандидатирал за кмет според прогнозата на същата социологическа агенция Татяна Дончева го водела, а Милен Велчев го обявили за кмет. "Демокрацията е това – идват избори и хората избират, като си спомнят кой какво е направил. Аз ще застана до моите обекти и до това, което съм произвел през тези 3,5 години, да застане и Сергей Станишев до неговите.", допълни Борисов.

Запитан - дали има медиен монопол, премиерът Борисов посочи, че предвид всички камери, които са се събрали на събитието, може да се отговори на този въпрос. По негови думи, никой не е цензуриран и всеки може да пита на каквато и тема му дойде наум. „Оставете това, че Хохегер и всички милиони, които се изляха там, действат върху вас, това е безспорно. Питам ви сега, кой от вас е получил указания да не ми зададе някакъв въпрос, или да ми зададе точно конкретен? Корпоративните интереси на Валери Симеонов са ясни за всички и общински съветник, и бизнесмен, и собственик на медия, кого обвинява? Вие нали сте представители на тези медии? Кои имат връзка с мен? Това е факт, че няма цензура, можете да ме питате всички и да излъчите всичко. По-голяма прозрачност и по-голяма свобода на словото няма. Всичко това, което говорим сега тук, ще бъде излъчено.", каза още премиерът.