Американска компания създаде миниатюрен робот, предназначен за борба с въоръжени пирати. Умната джаджа на ReconRobotics може да помогне значително на отрядите със специално предназначение при борба с престъпници.

Роботчето може да се изстреля към кораба с пушка или ръчно, да се прилепи към стената с помощта на магнит и да се изкачи по нея подобно на истински пират с мачете между зъбите, пише theregister.co.uk. Малкият боец се справя с всякакви повърхности, независимо дали са хоризонтални или вертикални.

Recon вярва, че нейният дроид ще се използва с успех в антипиратски мисии, за достъп до борда на кораби, които преди това са били похитени от бандити.

Новото устройство е модификация на модела Scout Throwbot, специализиран за изпълнение на конкретни задачи. Основното предназначение на машинката е изпълнение на разузнавателни мисии, при които потенциални опасности не са огън или отровни вещества, а въоръжени пирати, пише technews.bg.

С помощта на микро-робота специалните отряди могат да проникват на палубата на отвлечения кораб, да извършват разузнаване, като съставят план на помещенията и на разположението на пиратите. Всичко това ще им помогне да извършат ефективно спасителните операции, като минимизират броя на жертвите.